Regeringens tuffa tag är bara början

Justitieminister Morgan Johansson inledde gårdagens presskonferens om den organiserade brottsligheten med en lista på nödvändiga samhällsinsatser. Gängkriminaliteten måste mötas med förebyggande arbete, med åtgärder mot rekryteringen, med en effektiv kriminalvård och med samordnade insatser från olika myndigheter och kommunala förvaltningar.

Johansson slog fast att de kriminella aldrig ska få skriva reglerna för någon del av det svenska samhället.

Skärpta straff

Sedan tog han och inrikesminister Anders Ygeman itu med sitt egentliga ärende, att berätta om regeringens förslag om skärpta straff.

Minimistraffen för typiska gängbrott, som grov misshandel och grovt olaga hot, höjs. Unga brottslingar ska kunna dömas till ett slags övervakning och skyddet för blåljuspersonal ska förbättras. Det gäller för övrigt också polishästar och polishundar, vars samhällsviktiga arbete justitieministern lyfte fram.

Grova vapenbrott

Men framför allt deklarerade Johansson och Ygeman att det kommer ett förslag om skärpt minimistraff för grova vapenbrott, från ett års fängelse till två.

Det är ett krav som bland annat Malmös socialdemokratiska kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh driver. Egentligen handlar det inte så mycket om hur länge vapenbrottslingen ska sitta i fängelse. Det viktiga är vad som händer med en ung man som har en laddad pistol på sig när han blir tagen av polisen.

Tillbaka på gatan

Med dagens regler är risken stor att han ganska snart är tillbaka på gatan. Efter den skärpning av minimistraffen som Johansson och Ygeman nu annonserar kommer han i stället att få sitta kvar i häktet.

Att gå omkring med ett vapen för att vinna “respekt” borde genast bli mindre lockande. Med färre vapen ute på gatorna blir riskerna för uppflammande våld mindre.

Dessutom planerar firma Johansson och Ygeman att genomföra ännu en vapenamnesti.

Första listan

Det är bra förslag, men om regeringen vill komma till rätta med gängen, segregationen och känslan av att lagen inte gäller är det trots allt Morgan Johanssons första lista som måste åtgärdas.

Då behövs brottsprevention och polisnärvaro i vardagen. Då måste vuxna förebilder och föräldrar stärkas. Det gäller inte minst mödrarna. Kvinnor som får möjlighet att styra sina liv kan förhindra att unga rekryteras till kriminalitet eller extremism.

Vi behöver en utbildningspolitik för jämlikhet och en bostadspolitik som integrerar. En arbetsmarknad som tar tillvara kompetens, och där människor kan utvecklas.

Det ligger kanske utanför Johanssons och Ygemans mandat, men det är huvuduppgiften för en rödgrön regering.