Kristerssons vallöften är en mardröm för polisen

Brottsligheten kommer att bli värre

Den som bedriver intellektuellt ohederliga valrörelser får sedan svårt att hålla vad man lovat i regeringsställning. Det kommer Moderaterna nu bli varse i frågan om gängkriminalitet. Under hösten har vi sett fler dödliga konflikter trappas upp i städer som Eskilstuna och Södertälje. Samtidigt går Sverige in i en lågkonjunktur som kommer förvärra den sociala utsatthet som förser de kriminella grupperingarna med en rekryteringsbas.

Ulf Kristersson har gett väljarna intrycket att gängen kan bekämpas med hårdare straff trots att samtliga brottsbekämpande institutioner är tydliga med att det inte kommer räcka. Självklart behövs fler poliser och bättre lagverktyg för att hålla våldsverkande individer ifrån gatorna – men därutöver krävs stora sociala satsningar för att stoppa nya unga utsatta från att hamna i brottslighet.

Att så är fallet är ett kriminologiskt faktum som bara vetenskapsförnekare kan bestrida. Hyllmeter av forskning har gjort klart att socioekonomiska klyftor leder till dåliga uppväxtvillkor, boendesegregation och destruktiva miljöer i eftersatta skolor – och att det i sin tur ökar risken för unga att dras in i kriminalitet. Internationella utvärderingar pekar på vikten av insatser som ingriper tidigt när orossignaler uppvisas hos barn, exempelvis preventionsprogram i förskola, skola och via hembesök som ger stöd och verktyg till föräldrar.

Ulf Kristersson har gett löften om att göra motsatsen. Familjers sociala stöd ska begränsas med ett tak. Skattesänkningar ska genomföras som ger mest åt höginkomsttagare och urholkar välfärden. Detta samtidigt som lågkonjunkturen drar in.

Polismyndigheten – som gång på gång betonar vikten av att deras intensifierade arbete också matchas med större sociala insatser – måste drömma mardrömmar om högerns nedskärningspolitik. Riksbankschef Stefan Ingves är nog också på spänn. Skattesänkningar spär på inflationen och kräver ytterligare höjda räntor, vilket kommer kyla av ekonomin ännu mer.

En destruktiv utveckling som Moderaterna aldrig förstod sig på

När Fredrik Reinfeldt manövrerade Sverige genom finanskrisen 2008 och dess efterverkningar så fick arbetslösa, sjuka och utsatta grupper betala med försämrade trygghetssystem. I förorterna påskyndade det en destruktiv utveckling på ett sätt som Moderaterna aldrig förstod sig på.

När sedan bilar brann och butiker vandaliserades under Husbyupploppen 2013 avfärdades dessa av M som handlingar av ”unga arga män” i stället för att ses som en varningssignal om vad som komma skulle. Ulf Kristersson bidrog i högsta grad till misstagen som socialborgarråd i Stockholms stad och sedan som socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

Har han lärt sig av det?

Dessvärre inte. M räds inte ett hårdnande klassamhälle, trots dess fruktansvärda konsekvenser.