Elallergiker borde inte labba med skolbarnen

Larmet: Rekordmånga elever skolkar

Lotta Edholm (L) är en av flera idésprutor.

Rekordmånga, en av tio, gymnasieelever får nu studiehjälpen indragen rapporterar Sverige Radio. Anledningen är ogiltig frånvaro.

En gymnasieelev får högst ha fyra timmars ogiltig frånvaro från skolan innan de riskerar att få sitt studiebidrag indraget från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Skolkandet har ökat de senaste 15 åren bortsett från under pandemin. Av förklarlig anledning var det även svårare att mäta frånvaron då.

Nu är skolksiffran högre än någonsin, och den är högre på friskolor än på kommunala skolor. Enligt CSN är det oklart varför frånvaron ökat.

Men man skulle ju kunna gissa på att skolbarnen har tröttnat.

Problemen i skolan är många. Det är segregation, det är elever som inte klarar av kunskapskraven, det är en otillräcklig lärartäthet.

Det skulle kunna ha varit löst för politikerna har nästintill sprutat ut förslag. Skolan har till och med varit en paradfråga för flera partier.

Men de har gått runt som katten runt het gröt.

Stefan Löfven kom med ett sådant grötförslag. Han tyckte man skulle rycka mobiltelefonerna från barnens händer. Han bytte till och med namn på höstlovet till läslovet. Inget skriker mer lösning än att byta namn på saker och ting.

Jan Björklund var inte heller blyg med förslagen. Han gjorde om betygsystemet så att inte ens lärarna visste vad kriterierna innebar. Konsekvenserna blev inte mycket mer än administration.

Och nu verkar Lotta Edholm och Johan Pehrson helt besatta av att stänga av internet. Edholm säger till och med att hon är ”allergisk” mot digitalisering, som en sann elallergiker.

Men idéerna är bara distraktioner. De stora problemet kvarstår och skolkningen fortsätter att öka.

Ett problem som politikerna ännu inte testat att lösa är att reglera friskolornas vinstuttag.

Med tanke på att skolkningen är högre på friskolorna kanske det kan vara en värt att testa? Kanske är eleverna bara trötta på att vinst prioriteras före deras skolgång?

Det känns som att man var och varannan dag läser om en friskola som stängs. De senaste åren har skolinspektionen återkallat över ett 30-tal friskolors licenser på grund av allvarliga brister i undervisningen.

Inte konstigt att eleverna skolkar. Det finns ju knappt en skola att gå till?

Om politikerna aldrig går till botten med de stora problemen i svensk utbildning så kommer skolkandet bara att fortsätta. Och då hjälper det inte hur många skärmar man förbjudit eller vad påsklovet än heter.

Flumförslag kommer aldrig gå till botten med problemen.