Socialdemokraterna tar strid mot vårdvinsterna

De privata välfärdskapitalisternas vinstuttag ur sjukvården blir en valfråga i igen.
Egentligen är det ganska märkligt. Rapporterna om missförhållanden i äldreomsorgen, felhushållning med resurser i vården och glädjebetyg i friskolorna har duggat tätt.

Det har varit konkurser och skandaler om vart annat.

Opinionsundersökningarna är fullständigt entydiga. Hur riskkapitalister och räntesnurror förbättrar vård, skola och omsorg kan svenska folket helt enkelt inte begripa.

Och om vi ska vara ärliga röstade svenskarna för en reglering redan för fyra år sedan. Hade alla partier stått fast vid det man sa i valrörelsen hade vi haft regler som begränsade välfärdskapitalisternas vinster.

Bröt sitt löfte

Så blev det inte, eftersom Svenskt Näringsliv lyckades övertyga Sverigedemokraterna att bryta sitt löfte till väljarna.

Innan midsommar lovade Socialdemokraterna genom Ardalan Shekarabi och Anna Ekström att kampen mot friskolornas vinstjakt ska fortsätta. Får Socialdemokraterna bestämma blir det dessutom stopp för nya vinstdrivande skolor tills rimliga regler finns på plats.

På en pressträff i dag följde Shekarabi, den här gången tillsammans med Magdalena Andersson och Annika Strandhäll, upp med löftet att ta itu med privatiseringen inom vården.

Socialdemokraterna vill, precis som när det gäller skolorna, sätta sätta stopp för vinstjakten i den privata vården. Regelverkan måste förändras så att vårdbehoven kommer främst. Och när det gäller akutsjukhus vill man ha en lag som stoppar privatiseringar och utförsäljning.

Förslaget innebär dessutom ett förbud mot så kallade gräddfiler där den som kan betala får möjlighet att köpa sig förbi kön och krav på öppenhet också i privata vårdföretag. Offentligheten ska gälla där det är skattepengar som betalar.

Dessutom lovar man ordning bland appläkarna på nätet.

Större problem

Anhängarna av privat vård kommer att påpeka att den svenska vården har större problem än privatisering. Ett stopp för vinstintresset kommer i sig varken att lösa personalbristen eller bristen på resurser.

Det är sant. Samtidigt är det omöjligt att vården - eller skolan - ska få tillräckliga resurser om pengar samtidigt försvinner i vinstutdelning och spekulation. Ska läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och lärare få möjligheten att göra sitt jobb måste vi som skattebetalare veta att pengarna används till rätt saker.

Det är en insikt som till sist etablerats i den socialdemokratiska partitoppen. Om näringslivets lobbyorganisationer har föreställt sig att kampen om de privata vinsterna i välfärden är över är det dags att tänka om.

Att sätta stopp för välfärdsprofitörernas härjningar är förstås en kamp mot det privata vinstintresset. Men det är framför allt en kamp för att försvara en rättvis välfärd.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.