Krossade rutor är inte socialism

Efter G20 i Hamburg är delar av staden sönderslagen. De senaste dagarna beskrivs med ord som "gatustrider" och "anarki". Det är en sorglig syn.

Till mötet, som samlar världens tjugo största ekonomier, har vänstergrupper, miljöaktivister, feminister och andra samlats för att fredligt protestera.

Precis som det ska vara i ett öppet samhälle.

På lördagen demonstrerade hela 78 000 människor genom Hamburg med krav på en mer rättvis och hållbar politik.

Slagit sönder

Men ingen kommer att minnas vad de sa. För en liten grupp våldsverkare, ibland kallas de "autonoma" eller "svarta blocket", har slagit sönder rutor, förstört bankomater och plundrat butiker.

Ljudet från gatukravaller har effektivt dränkt alla meningsfulla samtal.

Det svarta blocket är ingen homogen grupp men de ser sig som antikapitalister och antifascister och vill göra revolt mot staten, polisen och det ekonomiska systemet.

De anser sig bygga socialismen, eller i varje fall ett annat samhälle, en gatsten i taget.

Som Göteborgskravallerna

Kanske ser vi en ny våg av vänsterextremism, precis som innan Göteborgskravallerna vid EU-toppmötet 2001. Den gången ledde det till att Avenyn slogs i bitar men även att dåtidens globaliseringskritiska rörelse i Sverige dog ut.

När aktivister använder våld för att nå sina politiska mål, när de skadar människor och förstör egendom har de lämnat det demokratiska samtalet.

Då har samhället en rätt och en skyldighet att försvara sig.

Bättre rustade

Krossade rutor och brända bilar bygger ingen socialism eller något nytt drömsamhälle. Våld föder bara mer våld.

Hamburg måste bli en varning. I november står Sverige värd för ett EU-toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt i Göteborg.

Svenska myndigheter och civilsamhället måste då vara betydligt bättre rustade än de tyska inför vad som kan hända.

Följ ämnen i artikeln