FN varnar för moderat politik

Det spelar ingen roll om det är på krogen, middagen eller med dina nya kollegor - så småningom dyker alltid frågan om hur och var du bor upp. Det säger nämligen en hel del om din livssituation, ekonomi och – ibland – värderingar. Bor du i en storstad kanske du tvingas lägga halva din inkomst på en lägenhet i andrahand, eller så har du haft råd att skuldsätta dig för livet för en bostadsrätt. Svarar du däremot att du har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt höjs inte sällan skeptiska ögonbryn. ”Jaha, hur fick du tag i den?”


Det som är en mänsklig rättighet har blivit en lyxvara. De gemensamt ägda hyreslägenheterna minskar snabbt och i Stockholm stad utgör de bara 17 procent av det totala beståndet. Som om det inte var illa nog planerar nu styrande politiker att sälja ut och ombilda det lilla som finns kvar av allmännyttan.

Just bostäder har blivit världens största marknad - värderad till tre gånger mer än världens totala bruttonationalprodukt. Då passar den blågröna majoriteten i Stockholm på att leka affär. En affär som nu får skarp kritik av FN.

Experter från FN varnar Sverige och särskilt Stockholm för att sälja ut allmännyttan till stora företag. De menar att risken är stor att det kommer leda till ”renovräkning” – det vill säga lyxrenoveringar som höjer hyrorna till den grad att befintliga hyresgäster tvingas bort. De senaste tio åren har detta skett i Stockholmsområdet. Här har hyrorna ökat ordentligt när privata fastighetsägare sett en möjlighet att tjäna pengar. Det handlar inte om snälla företag som vill rusta upp för vanliga människor. Var fjärde hyresgäst uppger nämligen att de flyttar om hyran höjs med en tusenlapp i månaden. I dag är höjningen ofta 3000-4000 kronor i månaden, och människor tvingas bort från deras hem.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna styr Stockholm stad och dess bostadspolitik. De öppnar för att fler riskkapitalister ska tjäna pengar på människors mest grundläggande behov – tak över huvudet. Här är FN:s kritik helt riktig.


Samtidigt kan man fråga sig vad regeringen sysslar med på bostadsfronten. Det går 30 miljarder kronor från staten till det ägda boendet i form av skatteavdrag, ränteavdrag, rotavdrag och annat som gynnar de som redan äger bostadsrätt eller hus. Samtidigt drabbas de som har det sämre ställt, framförallt barnfamiljer, av den skeva omfördelningen - från fattiga till rika.

Jag brukar också reagera förvånat när någon säger sig ha fått tag i en hyresrätt i Stockholm. Med över 600 000 personer i bostadskön och en kötid på tio år så börjar en hyreslägenhet kännas lika unik som en lottovinst. Och den blågröna majoriteten i huvudstaden ser till att storvinsten går till giriga fastighetsägare.