Här är ditt arv, Sahlin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson och Mona Sahlin.

På lördag väljs Mona Sahlin till socialdemokraternas nya ordförande. Sveriges största parti får äntligen en kvinnlig partiledare.

Ändå har det mumlats om att manliga kandidater inte har fått en ärlig chans. Men det uppseendeväckande är inte att socialdemokraterna nu väljer en kvinna, utan att partiet i nästan 120 år letts av enbart män.

”Att vara kvinna är en del av min kompetens”, säger Sahlin med en formulering från presidentkandidaten Hillary Clinton i USA.

Mona Sahlin utlovar en ny ledarstil: lyssnande, demokratisk och modern. Hon har också arv att förvalta från sina företrädare.

Inom socialdemokraterna finns en längtan efter en starkare global identitet och solidaritet, något som många förknippar med Olof Palme.

Sahlin kom in i politiken under hans epok. Hon drevs av ett internationellt engagemang, främst i Vietnamfrågan. Nu får hon möjlighet att föra den traditionen vidare, i en annan tid och med andra frågor i förgrunden.

Hennes karriär sköt fart?–?och fick ett abrupt avbrott?–?under Ingvar Carlssons tid som statsminister och partiledare. Av sin forne mentor har hon lärt sig mycket om lagbygge och om demokratiska ledarskap.

Tillsammans med Ingvar Carlsson slogs hon för ett svenskt medlemskap i EU. Hon bidrog till att det blev ja i folkomröstningen 1994.

Sedan dess har EU-frågan varit ett sorgebarn inom socialdemokratin. Motsättningar har tidvis lamslagit partiets EU-arbete, trots framgångar på den europeiska arenan i viktiga frågor som sysselsättning, jämställdhet, öppenhet och miljöpolitik.

En viktig uppgift för Sahlin är att ge socialdemokraterna en mindre ängslig Europapolitik. I det arbetet får vännen och EU-kommissionären Margot Wallström en central roll.

I Göran Perssons sista regering ­hade Sahlin uppgiften att konkretisera visionen om det gröna folkhemmet. Begreppet står för ett miljö­mässigt, ekonomiskt samt socialt hållbart och rättvist samhälle.

Persson lanserade det gröna folkhemmet redan vid sitt tillträde för elva år sedan. Mycket har åstadkommits, men politiken har inte fått fäste i det egna partiet.

Den ekonomiska saneringen präglade nittiotalet. Grön politik sågs av många inom partiet som eftergifter till miljöpartiet i budgetförhandlingarna, inte som en socialdemokratisk profilfråga.

Nu är tiden mogen. Klimathotet är på allas läppar. Mona Sahlin ser med rätta det gröna folkhemmet som socialdemokraternas nästa stora samhällsprojekt, i klass med partiets välfärdsbygge.

Den ideologiska utmaningen är tydlig. Klimatpolitiken klaras inte av marknadskrafterna.

Det krävs global solidaritet, en rimligare fördelning mellan rika och fattiga i världen och en målmedveten politisk styrning av samhällsutvecklingen. Här har Mona Sahlin ett ideologiskt arv att bygga vidare på?–?en uppgift som kräver sin kvinna.

TS

Följ ämnen i artikeln