Hets från föräldrar förstör för barnen

Hälften av tränarna tycker föräldrahets är ett allvarligt problem, enligt SVT:s enkätundersökning.

"Kan du inte hålla käften så gå inte på matcherna". Många har reagerat som Glenn Hysén på SVT:s pågående granskning om föräldrahets. Föräldrar hackar på och pressar sina idrottande barn så pass mycket att både de och tränarna tappar lusten.
Det visar den enkätundersökning som SVT har låtit 770 ungdomstränare svara på.

Nästan hälften av tränarna uppger att föräldrahets är ett allvarligt problem. Många idrottsföräldrar pressar barnen så att tränare till och med överväger att sluta.
Samtidigt är det ett faktum att svenska barn behöver röra sig mer. För mycket stillasittande med paddor, tv-spel och mobiler gör att barn inte bara riskerar övervikt och ohälsa utan också kan utveckla exempelvis typ 2-diabetes och hjärtbesvär som vuxen.

Drömmer om nästa Zlatan

Alla barn och ungdomar rekommenderas sammanlagt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Därför är det viktigt att föräldrar uppmuntrar och stöttar sina barn att leka, sporta och röra på sig.
Men vissa föräldrar nöjer sig inte med det.
Kanske är det drömmen om att just det egna barnet ska bli nästa Zlatan, Sanna Kallur eller Henrik Lundqvist som får en del att fullkomligt tappa det.
– Under årens lopp har jag varit med om föräldrar som springer och försöker styra sitt barn från läktaren, säger en hockeytränare till SVT.
I värsta fall kan det gå som på en fotbollsmatch i Stockholm i höstas där domare, tränare och föräldrar rök ihop och som slutade med att en person fick benet avsparkat.

Tävlingsgräns vid 12 år

Det behöver inte ens gå så långt för att det ska vara ett allvarligt problem när föräldrar och vuxna tar barns idrottande på blodigt allvar. Från och med i år kommer inte längre några fotbollscuper eller serier att få en slutsegrare för barn upp till tolv år. Svenska Fotbollsförbundet beslut har varit omdiskuterat. Men studier har visat att det blivit betydligt lugnare och mindre stress från föräldrar, ledare och ungdomarna när de slipper fokusera på att vinna eller gå långt i cuperna.

Idrottsföreningar har ett stort ansvar

Viktigast är trots allt att hålla glädjen vid liv i idrottandet. Enstaka föräldrar ska inte få förstöra för andra. Idrottsföreningarna har ett stort ansvar att föra en dialog med föräldrar och förklara hur de olika rollerna ser ut.

För de idrottsföräldrar som ändå undrar hur de ska bete sig finns ett enkelt svar. Oavsett om Sara eller Ali kommer hem och är framgångsrik eller misslyckad som idrottare så ska Sara och Ali vara lika älskade och uppskattade hemma. Och när de misslyckas ska de få ännu mera stöd.
Föräldrar ska finnas där som supportrar, utan att hetsa och pressa.