”Alla andra är på semester”

Uppdaterad 2012-07-21 | Publicerad 2012-07-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

fattig-sverige En pappa och hans son på Frälsningsarméns läger på Lännersta gård utanför Stockholm. Hundratusentals barn växer upp i fattigdom i Sverige – och antalet fortsätter att öka. Det beror på ökade inkomstskillnader, samtidigt som samhällets bidrag urholkats.

20 JULI 2012 Barnfattigdom

”Alla hans kompisar är på semester, så han är deppig för att han känner att han vill göra någonting. Jag kan inte ta honom någonstans på grund av att jag inte har några inkomster”.

Så skriver en mamma till organisationen Majblomman och ansöker om pengar för att kunna åka med sin son över helgen till Skara sommarland.

Även barn har behov av semester och återhämtning. När sommarlovet började i juni åkte många till landet, på kollo eller utomlands. Men många barn har också fått stanna hemma för att föräldrarna inte har råd med något annat.

Då blir det extra kännbart

Ett sommarlov ska innehålla sol, bad, slappa dagar och gärna nya upplevelser. När det som den här sommaren inte ens går att njuta av gratisaktiviteterna sol och bad är det extra kännbart för barnen i ekonomiskt utsatta familjer.

248 000 barn växer upp i fattigdom i Sverige, enligt Rädda Barnens rapport ”Barnfattigdomen i Sverige 2012”. Antalet fortsätter att öka. Barnfattigdom är ofta samma sak som ensamstående mammors fattigdom. Det beror främst på att inkomstskillnaderna i samhället har ökat, samtidigt som underhålls- och bostadsbidragen har urholkats.

Ersätter inte samhällets ansvar

Till Majblomman är det med få undantag mammor som hör av sig och ansöker om bidrag till sina barn. Sedan 1998 driver Frälsningsarmén sommarläger för mammor och barn. Det är viktigt att dessa organisationer finns.

Men ideella insatser och kyrkor ska inte ersätta ett välfärdssamhälles ansvar.

Sex av tio kommuner sätter ihop sommarlovsprogram för barn och ungdomar. Men endast en knapp tredjedel av dem erbjuder avgiftsfria aktiviteter, uppger Majblomman.

Enligt Barnkonventionen ska inget barn diskrimineras på grund av sin sociala bakgrund.

Kommunerna har ett viktigt ansvar för att leva upp till detta.

En barndom går inte i repris. Har man haft en fattig uppväxt leder det ofta till ett fattigt liv som vuxen. Fattigdom ökar risken för att bli utsatt för våld och försämrad hälsa.

Inget man ska behöva be om

Mest påtagligt för ett barn är utanförkänslan. Att veta att det helt enkelt inte finns pengar till grillmiddagar, glass eller Liseberg. Att när skolan börjar inte ha några sommarlovshistorier att berätta för klasskompisarna.

”Pengarna jag söker ska gå till något roligt för barnen, till exempel cyklar och sommaraktiviteter. Det skulle medföra att de kommer att känna sig likvärdiga sina kompisar och att deras självkänsla höjs.”

Så skrev en annan mamma i sin ansökan till Majblomman.

Att få en uppväxt likvärdig med andra barn borde inte vara en lyx, ingenting man ska behöva be om med mössan i hand. Det borde vara en rättighet. För alla.