Män är inte djur – utan människor

Sätt fokus på förövaren, det vill säga mannen. Det anser Carin Götblad, nationell samordnare mot våld i nära relationer, som nyligen lämnade över ett förslag till r­egeringen om hur arbetet mot våldet ska förbättras.

Straffen för att överträda kontakt­förbud bör skärpas, och han bör även få mer stöd och hjälp att hantera sin aggres­sivitet, är några av Götblads förslag.

De senaste åren har den krisande mannen blivit flitigt dissekerad. Vi har sett det i tv-serien ”Mad men” och läst om h­onom i Karl Ove Knausgårds r­omansvit ”Min kamp”. Vad händer med mansrollen när hans position på samhällets topp skakas i grunden efter decennier av kvinnokamp?

Under fotbolls-VM diskuterades mansrollen efter Fifas dom över Uruguays stjärnspelare Luis Suarez. Hans impulsiva bett i en italiensk spelares axel ledde till avstängning i nio matcher och höga böter. Betydligt hårdare straff än andra har fått för att ha knäckt näsben på motspelare. Men Suarez bröt mot mansnormen, resonerade Sportbladets krönikör Simon Bank. Män slåss och sparkas, de bits inte.

Tidigare i år presenterades utredningen ”Män och jämställdhet”, som skribenten Svend Dahl gjort på regeringens uppdrag. I den konstaterar han att stereotypa föreställningar om manlighet minskar mäns f­rihet.

Riktiga män visar inte känslor, jobbar över och är inga plugghästar. Konsekvenserna är förödande. Männen är överrepresenterade i fängelser, som missbrukare och akut hemlösa. I skolan märks det att pojkarna halkar efter – och därmed får sämre förutsättningar.

Fortfarande har vi en lång väg att gå mot ett jämställt samhälle. För att nå dit är en reformering av mansnormen absolut nödvändig.

Det krävs, som Gudrun Schyman ständigt påpekar, ett kunskapslyft i de här frågorna. För nej, män är inte djur, de är människor. Skola, arbetsliv och var och en av oss har ett ansvar för att k­önet inte ska begränsa någon människas livsmöjligheter.

Följ ämnen i artikeln