Varför är du så tyst, Reinfeldt?

Ovärdigt Sveriges statsminister att vara så tyst om Gaza-krisen

Det är ovärdigt att Sveriges statsminister är så tyst när det kommer till att kommentera krisen i Gaza. Även vid andra stora kriser är Fredrik Reinfeldt allt för fåordig och ängslig i sina kommentarer.

Vi börjar bli vana vid Fredrik Reinfeldts frånvaro i krissituationer. Gaza upp­levde i förrgår den blodigaste dagen på fem år. Stridigheterna har utvecklats till rena massakern. Omkring 500 människor har dödats och tusentals har skadats under de senaste tio dagarna.

Men inte förrän i helgen fick vi reda på vad vår statsminister har att säga om det fasansfulla våldet. I ett treradigt pressmeddelande på Regeringskansliets ­hemsida säger Fredrik Reinfeldt att läget i Gaza är oroande och att båda parter måste bidra till eldupphör.

Gaza är inget undantag

Inte ett ord om det svåra lidande som Gazas befolkning utsätts för, Israels övervåld eller om vad Sverige och EU bör ­göra för att bidra till vapenvila.

Men Gaza är inget undantag. Snarare är det en regel att Reinfeldt är tyst eller avvaktar med att kommentera laddade samhällsfrågor. Terrordåden på Utøya för tre somrar sedan var ett tydligt exempel på det. När 69 unga norska social­demokrater blev brutalt mördade dröjde den svenske statsministern nästan ett dygn med att kommentera tragedin i vårt grannland.

Han deltog heller inte i SVT:s extrasändningar under det dramatiska dygnet och ratade att delta i minnes­ceremonierna i Stockholm och Oslo.

Duckade för Husbyborna

Sedan dess har liknande händelser ­radat upp sig. När tränaren för Fredrik Reinfeldts favoritlag Djurgården sa upp sig på grund av att han mottagit hot blev statsministern så upprörd att han ­kallade till presskonferens.

En månad senare utlöstes ungdomskravaller och bilbränder i stadsdelen Husby i Stockholm. Segregation och rasprofileringar förklarade ungdomarna själva var bakomliggande orsaker. ­Regeringschefen? Han duckade för ­Husbybornas frustration och väntade ­i flera månader med att besöka området.

Protesterna mot rasism och nazism samlade tiotusentals i Kärrtorp, Malmö och över hela landet i slutet av förra året. Men Reinfeldt var inte där.

En ängslig politik

Hans tystnad är utslag för en ängslig politik som går ut på att undvika misstag snarare än att ta tydlig ställning. Moderaterna kunde bilda regering en andra gång efter valet 2010 mycket tack vare att förtroendet för Fredrik Reinfeldt var högt. Inom partiet hoppas de att det fortfarande – trots att alliansen halkat långt efter i opinionen – ska räcka till en ­tredje seger i höst.

Men ett förtroende är som bekant inte något man får utan som man för­tjänar.

I stunder av kris ska en regeringschef ge röst åt oss alla. Det handlar om att visa medkänsla, empati och engagemang.

Att Reinfeldt ideligen väljer tystnadens strategi är inte värdigt en statsminister.

Följ ämnen i artikeln