Kålle har pressat Löfven åt vänster

Karl-Petter Thorwaldsson

I lördags höll LO:s ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson ett bejublat tal på Vänsterpartiets kommundagar i Göteborg. I går meddelande han sin avgång.

Egentligen har sakerna inget med varandra att göra. LO har kongress till sommaren och det är självklart viktigt att ge valberedningen besked i god tid. Thorwaldsson kommer då att ha suttit i åtta år.

Ändå är det en handling som ser ut som en tanke. Karl-Petter Thorwaldsson valdes till LO-bas 2012. Då hade Mona Sahlin lämnat scenen efter den misslyckade rödgröna valrörelsen 2010 och Håkan Juholt kommit och gått som S-ledare.

S till makten

Två metallare, Karl-Petter Thorwaldsson och Stefan Löfven, blev med några månaders mellanrum ledare för arbetarerörelsens fackliga och politiska grenar. Sju år senare är det politiska landskapet helt förändrat.
Socialdemokratin sitter åter vid makten och har splittrat borgerligheten.

Men till priset av ökade orättvisor, borttagen värnskatt och minskad trygghet för löntagare. Allt fler röster höjs i dag för att detta pris har varit väl högt.

Den starkaste av dessa kritiker har varit Karl-Petter Thorwaldsson.

Talet hos V är unikt

Att någon tidigare LO-ordförande skulle ha uppträtt hos Vänsterpartiet är otänkbart. Men det är en perfekt illustration av vart politiken är på väg. Januariavtalet har gjort många socialdemokratiska gräsrötter besvikna – men samtidigt stridslystna.

I takt med att chocken lagt sig har partiets vänster börjat formera sig för att ta tillbaka initiativet i debatten. S-föreningen Reformisterna, som vill vrida Löfven kraftigt åt vänster, har samlat över 2000 medlemmar och blivit Socialdemokraternas största S-förening.

Lite paradoxalt meddelar Karl-Petter Thorwaldsson sin avgång lagom när regeringen ser ut att börja lyssna på den interna kritiken. I går krävde finansminister Magdalena Andersson att överskottsmålet i statens finanser ska tas bort och att pengarna ska gå till välfärd och investeringar istället för att som idag betala av på statsskulden.

Och för några dagar sedan lovade inrikesminister Mikael Damberg att det brottsförebyggande arbetet ska uppvärderas med en retorik som i princip kunde vara hämtad från Aftonbladet ledare.

Viktigt trendbrott

Det är ett lillfinger till partivänstern, men ändå ett viktigt trendbrott.

Förhoppningsvis kommer vi att få se fler vänstersvängar från regeringen i den närmaste framtiden. Högst på önskelistan står LO:s och Karl-Petter Thorwaldssons krav med tydliga löften om mer pengar till kommuner och regioner och en politik för mer jämlikhet i Sverige.

Karl-Petter Thorwaldsson fick igår flera gånger frågan om han kan tänka sig att i framtiden bli partiordförande. Han svarade lika många gånger nej.

Den som lever får se.