En politik för mer fattigdom

Sjukpenningen ska sänkas. A-kassan ska sänkas. Om sådant talade Moderaterna på sin stämma nu i helgen. Till applåder deklarerade partiet att man vill införa ett tak för hur mycket bidrag en familj ska få ta emot. Och så de vill sänka lönerna, förstås.

– Det är den största bidragsreformen sedan 1980-talet, sa den ekonomisk-politisk talespersonen Elisabeth Svantesson stolt.

I Sverige har klyftan mellan de rikaste och de fattigaste ökat sedan just 1980-talet. Enligt ny statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat så riskerar 1,8 miljoner att hamna i fattigdom, en rejäl ökning sedan 2008. Det är bara tre EU-länder - Cypern, Spanien och Grekland - där risken för fattigdom ökat mer än i Sverige. Annan statistik visar att hela 13 procent av svenskarna har befunnit sig i ekonomisk kris någon gång de senaste tre åren.

Fattiga barnfamiljer

I går var det Internationella fattigdomsdagen och för tredje året i rad presenterade Sveriges stadsmissioner sin kartläggning av hur fattigdomen i Sverige ser ut. Och som grund har man den verklighet stadsmissionerna möter.
Så vilka är de fattiga?

Det handlar om ensamstående föräldrar, fattigpensionärer, psykiskt sjuka och människor som är fast i missbruk. Det handlar om människor som fastnat i ett ingenmansland mellan offentliga stöd som sjukersättningen eller studiemedel. Det handlar om skuldsatta, om hemlösa, om arbetslösa.

De har det gemensamt att de söker sig till Stadsmissionens köer för att få lite mat. Nästan två tredjedelar av alla kartläggningens 200 000 registrerade insatser ute i landet handlade om utdelning eller subvention av mat. Varje dag delar man ut matkassar till fattiga barnfamiljer, varje dag serverar man billig eller gratis mat till hemlösa och fattigpensionärer.

Det är till stadsmissionen man söker sig när ingen annan hjälp finns att få.

Svårare få pengar

Att vi hamnat här handlar om politik. När arbetslivet förändrats - fler jobbar som deltidare, vikarier eller sms-anställda - har det blivit svårare att gå med i a-kassan. Och allt färre arbetslösa får ut de 80 procent av lönen som man ska få. Det har, efter regeländringar i sjukförsäkringen och hårdare praxis hos Försäkringskassan, blivit svårare att få ersättningar därifrån. Socialtjänsten har också blivit tuffare i sin bedömning och det blir allt svårare att få socialbidrag. Dessutom är gapet mellan socialbidraget och den allmänna inkomstnivån nu rekordstort.

Så är läget i landet där Moderaterna tycker att det fattiga behöver allra mest är tuffare tag.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.