Kom igen regeringen – bygg fler bostäder nu

250 000 unga vuxna bor hos sina föräldrar

Under Andreas Carlssons (KD) tid som bostadsminister har bostadsbyggandet fallit med två tredjedelar.

Förr kunde man tycka synd om italienare och andra sydeuropéer som tvingades bo hemma hos sina föräldrar upp i vuxen ålder. Nu börjar vi få samma situation här i Sverige.

En aktuell rapport från Hyresgästföreningen visar att 26 procent av de 20–27-åringar som deltagit i undersökningen bor kvar hemma hos sina föräldrar.

Det handlar sammanlagt om cirka 250 000 svenskar.

1997 var andelen unga vuxna som bodde hemma hos föräldrarna bara 15 procent.

Rapportern avslöjar inte vad föräldrarna tycker. Men sannolikt skulle många också önska att deras vuxna barn lämnar boet någon gång.

Byggandet tvärnitar

Sverige lider av svår bostadsbrist sedan länge. Men det senaste året har byggandet tvärnitat. Höjda räntor, ökade byggkostnader och regeringens beslut att slopa investeringsstöd till hyresrätter spelar stor roll.

Som en jämförelse påbörjades 59 000 bostäder 2022. Nästa år väntas antalet, enligt Boverket, falla till 19 000.

Att hitta en bostad med rimlig hyra för en student eller ung vuxen börjar bli lika sannolikt som att stöta på en enhörning.

Barnafödandet påverkas

I Italien har man länge sett hur barnafödandet gått nedåt. Italienska kvinnor vill också ha en yrkeskarriär och det är svårt att förena med familj i en gammal patriarkal kultur. Men det beror också på att det är så svårt för en ung italiensk familj att hitta en bostad.

Även i Sverige faller barnafödandet. Allt sedan 2010 föder svenska kvinnor färre barn – i genomsnitt 1,47 per kvinna – och årets födslotal är de lägsta som har uppmätts, enligt Statistiska Centralbyrån.

Pandemin, krig i vår närmiljö och de mörka ekonomiska utsikterna spelar givetvis in om vi ska våga sätta barn till världen. Men det gör också tillgången till bostäder.

Goddag yxskaft

Hyresgästföreningen har i sin rapport en rad förslag på åtgärder. De vill att bostadsförmedlingar ska förmedla lägenheter efter behov istället för enbart kötid. Att bostadsbidraget bör stärkas och att det ska finnas förmånliga bygglån för att öka nyproduktionen av bostäder.

När infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) fått frågan vad han vill göra åt bostadskrisen har han inte haft något konkret att komma med.

Viktigast i det här läget är att få ned inflationen har varit hans goddag yxskaft-svar.

Carlsson får ta och läsa Hyresgästföreningens rapport. Att unga vuxna får en bostad är inte bara skönt för dem och deras föräldrar. Det är faktiskt avgörande för Sveriges framtid.

Vad är dina erfarenheter av bostadsmarknaden och vad tycker du bör göras åt krisen? Du kan chatta med Jonna Sima kl 09:00 om artikeln.

Skicka in dina tankar och kommentarer redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    1 dec 2023

    Tack för era kloka inspel idag. Ha en fortsatt fin fredag – och en trevlig helg! /Jonna

  • 1 dec 2023

    Vi som faktiskt satsar allt vi har och ändå bygger just nu, med svindyra elpriser och mycket högre ränta på byggnadskreditivet än vad vi trodde när vi drog igång. Borde kanske få något stöd för att vi faktiskt bygger vårt egna boende nu i dessa tider då iomed att det är sån brist. Men det lär vi knappast se.

    Nybyggaren

    Det vore väl en god idé. Lycka till med byggandet!

    Jonna Sima
  • 1 dec 2023

    På Gotland krävs uppåt 10-20 år i bostadskö för att få en 2-3a i Visby, och för att köpa liknande bostadsrätt krävs 300.000 i kontantinsats.

    Lägg då till att de unga kanske pluggar på högskola, eller har fått ett barn, då blir det nästan omöjligt.

    Klart att det går att ni längre ifrån Visby, men då krävs det en pålitlig bil som du också ska ha sparat pengar till att köpa, och körkort dom kostar mååånga tusen, för att ta sig till jobbet/skola som oftast finns i Visby. Det är inte alltid så enkelt.

    Gotlänning

    Det ser dessvärre likadant ut i många svenska städer. Det är ju väldigt trist att många inte kan bo nära där de arbetar, studerar eller har vänner och familj. Då är det något som är väldigt fel.

    Jonna Sima
  • 1 dec 2023

    Du skriver att 1997 bodde 15% hemma. Det kan ju vara så att Sverige har tagit emot mycket mer folk och inte hinner bygga lika snabbt därför har antalet som bor hemma ökat

    jugge1967

    Den aspekten spelar givetvis in. Bostadsbyggandet har inte hängt med när befolkningen har ökat. Men felet för det ligger ju inte på de som kommit hit, utan på politiker som har misslyckats med samhällsplaneringen.

    Jonna Sima
  • 1 dec 2023

    Godmorgon ! Felet är ju senaste ca 15 årens penningpolitik, vi har haft minusränta ! Aldrig Aldrig ska man ha det, nu kommer betalningen ! Vi har överbelånat oss med råge i en högkonjunktur ! Ser bara efter våran gata där de står nya hus, bilar, husvagnar och Thailandsresor på vintern. Vi brukar umgås med dom flesta och numera har flera inte ens råd att ta med öl vin och kött utan får va hemma. Så detta är ett problem för många som belånat sig för mycket när chansen fanns ! Nu kommer räkningen för Sverige...

    Karlsson

    Nej, det är för jäkligt att Riksbanken har eldat på den här penningpolitiken. Ingves har kommit alldeles för lindrigt undan. Vi har miljontals svenskar som har skuldsatt sig för generationer. De som är under 50 har knappt upplevt en ränta över 3 procent. Det har gett en helt snedvriden bild av pengar.

    Folk har lånat och konsumerat som om det inte fanns någon morgondag. Men det har ju också varit signalen från Riksbanken!

    Jonna Sima