Kvinnor måste få välja hur de föder

Förlossningsrädsla är rimligt

Socialstyrelsen ska se över riklinjerna för kejsarsnitt.

Sedan 70-talet har antalet kejsarsnitt fördubblats i Sverige.

Att ett Facebook-upprop för rätten att välja kejsarsnitt startats av kvinnor förvånar inte. För även om den som inte vill föda vaginalt kallas ”förlossningsrädd” i vården, visar fakta att en rimligare benämning än rädd ofta faktiskt är analytisk.

Kvinnor tas inte på allvar

Tyvärr tas inte kvinnor på allvar. Annars skulle det inte finnas brister i regionernas rapportering av skadorna som många kvinnor drabbas av vid förlossning.

Trots det kommer det inte bli obligatoriskt att registrera alla bristningsskador förrän 2021. Skador som bland mycket annat kan leda till inkontinens och påverka hela livet för den som drabbas.

Faran med kejsarsnitt lyfts ofta och utförligt i media av läkare och överläkare. Att genomgå en stor bukoperation, vilket kejsarsnittet är, är naturligtvis inte riskfritt. Men det är å andra sidan inte en vaginal förlossning heller. Att inte alla skador vaginala förlossningar leder till rapporteras gör det dock onekligen enklare att sjunga den vaginala förlossningens lov.

Planerat kejsarsnitt ger trygghet

Ett planerat kejsarsnitt innebär att veta när, var och hur en förlossning kommer ske. I sjukvårdskrisens Sverige är det inte oviktigt. BB-nedläggningarna under de senaste årtiondena har lett till att det på många orter är långt till närmsta BB. Den som bor i Kiruna och ska föda barn måste exempelvis åka till Gällivare när det är dags, 12 mil bort. I Stockholm kan en kvinna i sin tur få åka till Gävle, 17 mil bort för att föda om det är fullt i Stockholm.

Vem kan känna sig trygg när villkoren för att föda barn ser ut på det sättet?

Sjukvården ska inte behandla kvinnor som barn. Därför borde varje kvinna också själv få välja hur hon föder.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.