Öppnas dörren blir det nog SD som tämjer M

En tredjedel av alla amerikaner ser nyhetsmedia som "folkets fiende". Det visar en mätning från opinionsinstitutet Ipsos som kom i veckan. Donald Trump skrev nyligen på Twitter: "Fejknyhetsmedia hatar när jag säger att de är Folkets Fiende för de vet att det är sant. Jag gör Amerikanska Folket en tjänst när jag förklarar det." Hela 48 procent av republikanernas väljare håller med.

När Stefan Löfven i eftermiddag sparkar i gång valrörelsen i Societetsparken i Norrtälje är försvaret av demokratin ett självklart ämne. För första gången någonsin kan ett parti med rötter i nazismen komma att utgöra parlamentariskt underlag för en svensk regering.
I fredags intervjuade Dagens Industri Moderaternas gruppledare Tobias Billström om partiets parlamentariska strategi. "Den här frågan är laddad inom alliansen. Men enligt Tobias Billström är det inget nytt att man lutar sig mot SD för att få stöd, det är bara att Moderaterna är mer öppna med det." skrev DI.

Strategin är knappast någon nyhet, Moderaterna är bara tillbaka vid Anna Kinberg Batras öppna dörr till Jimmie Åkesson. Men Ulf Kristersson underskattar Sverigedemokraterna.

Tröttnar högern på demokratin?

I den konservativa tidningen The Weekly Standard ställer sig Arch Puddington från tankesmedjan Freedom house frågan: "Håller de konservativa på att ge upp om demokratin?"
Puddington diskuterar fenomenet “Demoskepticism” eller demokratikritik på svenska. Det republikanska partiet är inte där - än - men bland konservativa tänkare börjar en beundran inför auktoritära idéer få fäste, noterar Puddington. Matt Drudge, nestor i amerikansk alternativmedia, har kallat Vladimir Putin den fria världens ledare och Trumps förtrogne Rudy Giuliani har sagt att Putin är någon som: "fattar beslut och genomför dem, snabbt. Och sen reagerar alla. Det är vad man kallar en ledare". Samtidigt försvarar konservativa kristna den ryska regimens angrepp på homosexuella som ett "skydd av barn".

Arch Puddington pekar på hur Ungern och Polens auktoritära system börjat hyllas i konservativa kretsar. Och precis som Vladimir Putin gjorde i inledningen av sitt presidentskap började Ungerns Viktor Orban med att angripa media. Steg för steg tog han kontroll över det "fria ordet" för att sedan ta makten över domstolar, kulturliv och det civila samhället.
Viktor Orbans demokratikritik framställer honom som den "sanne" demokraten. Vem har egentligen röstat fram journalister, advokater, författare eller människorättsorganisationer? Ska de verkligen få lägga krokben för folkstyret och den lagligt valda regeringen?

Tror SD kan tämjas

I vissa kretsar finns en föreställning om att SD kommer att kunna tämjas, att den värsta revolutionära glöden ska falna bara man pratar med dem och eventuellt ger dem politiskt ansvar. Men Donald Trump har inte tämjts av det republikanska partiet som många trodde. I stället har partiet formats till hans avbild.

Samma utveckling ser vi i länder som Danmark och Österrike. Det är Moderaternas systerpartier som tämjts av extremhögern, inte tvärtom. Om Tobias Billström får som han vill, om Åkesson får sitta ner vid bordet, vad är Moderaterna för parti om fyra år?

Svensk arbetarrörelse och liberala krafter har hundrafemtio års erfarenhet av att ta strid för demokratin - för rösträtten, det öppna samhället och människovärdet. Men hur djupt förankrade är egentligen frihetens idéer i dagens konservativa Sverige?

”Svensk media måste bytas ut”

Den demokratikritik Arch Puddington varnar för finns visserligen främst inom Sverigedemokraterna. "Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut.” skrev exempelvis SD:s Kent Ekeroth, då rättspolitiske talesperson. ”Fria val, pressfrihet, frihetsindex osv är alla mått på grad av liberalmarxism.” skrev SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist.

"Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här.” skrev nuvarande partisekreteraren Rickard Jomshof på Facebook.

Ytan är polerad, men inuti är SD idéarv som en burk maskar.

Vad är M beredd att kompromissa med?

Precis som i USA håller den demokratiska högern i huvudsak rent men även här ägnar sig exempelvis moderata riksdagsledamöter åt en "mediekritik" som låter misstänkt lik Donald Trump. I delar av landet, som Skåne, är det inte särskilt enkelt att se skillnad på sverigedemokrater och moderater. De säger samma saker och skulle i princip kunna byta valaffischer med varandra. Så vad är Ulf Kristersson egentligen beredd att kompromissa med för att få Sverigedemokraternas röster?

En röst på ett alliansparti är en röst på Ulf Kristersson som statsminister och då får man Sverigedemokraterna på köpet. Efter Tobias Billströms utspel finns förhoppningsvis ingen kvar som förnekar det.

I vad som ibland kallas det postdemokratiska samhället är det dags att tända vårdkasarna igen. "Lura dig inte att tro att Sverige är immunt mot farsoter som allvarligt kan skada demokratin", skrev Sofia Nerbrand i veckan på Dagens Nyheters liberala ledarsida. Hon har rätt, demokratins institutioner är både oändligt starka och svaga samtidigt.

Den dag Jimmie Åkesson inför tidningarnas fotografer leende kliver in genom Rosenbads svängdörrar för "samtal" med Tobias Billström om politikens innehåll kan vara bara några veckor bort.

Och då står Sveriges liberaler där med sin tvättade hals.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.