ÅSIKT

En budget ingen gillar

Inte ens Magdalena Andersson är nöjd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Ingen gillar den budget regeringen i dag har lämnat till riksdagen. Inte ens Magdalena Andersson är nöjd, och det beror förstås på att hon representerar en övergångsregering och har varit tvungen att lämna en övergångsbudget.

En övergångsregering ska inte presentera politiska initiativ, och en övergångsbudget ska inte lansera nya reformer. Magdalena Andersson har lojalt hållit sig till de principerna.

Naturligtvis skulle hon vilja göra mycket mer. Andersson skulle vilja använda Sveriges starka ekonomiska situation till att förstärka polisen och försvaret. Och hon skulle kanske framför allt ha velat stötta kommunerna där välfärden i praktiken skapas. Allt det där fanns aviserat i tidigare budgetar, och har upprepats genom en hel valrörelse.

Går miste om fem miljarder

I jämförelse med de planer regeringen har presenterat går kommunerna miste om fem miljarder kronor, plus en miljard till utsatta kommuner och regioner, om övergångsbudgeten skulle gälla för nästa år. Men det kommer den inte att göra.

För det första är det nästan en månad kvar innan riksdagen ska fatta sitt beslut. Även om det politiska läget är låst och partiledarnas rundor hos talman Andreas Norlén kan kännas oändliga är en månad lång tid. Om det finns en lösning på dödläget borde den faktiskt visa sig innan den 12 december. Och i så fall ändras förutsättningarna för den ekonomiska politiken.

Det är riksdagens som bestämmer

För det andra äger riksdagen nu behandlingen av budgeten. Moderaterna har redan gjort klart hur de tänkt förvalta det förtroende. Skulle deras budgetförslag vinna omröstningen i december betyder det att Sverige sitter fast i den skattesänkningspolitik som Ulf Kristerssons blåbruna regerings skulle ha fört. Och som vi vet avvisades den regeringen så sent som i går.

Det betyder inte att riksdagen inte skulle kunna lösa sådant där det egentligen finns en politisk enighet, som att kommunerna behöver mer pengar och att de behöver dem nu när nästa års budgetar ska läggas fast.

Det finns också ett tredje skäl att ta dagens budget med en nypa salt. Syftet med övergångsbudgeten är att ge en kommande regering handlingsfrihet, och även om Sverige fortfarande skulle ha en övergångsregering när budgetbeslutet ska fattas om en månad lär vi inte ha det under hela nästa år.

Vi kommer att få en regering, och på sista raden är det faktiskt hur den ser ut som avgör vilka resurser som finns för vården, skolan och omsorgen.

Det handlar om skattesänkningar eller välfärd, precis som det alltid gör.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM