Facket jublade för tidigt om tjänsterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När döda viggar och bergsänder sprider skräck är EU kanske inte det första man tänker på. Ändå är det lätt att tänka sig kaoset om de europeiska länderna skulle hantera krisen var för sig. Nu skapar veterinärkommittéer och fjäderfäexperter en gemensam bild av läget och håller gränserna öppna för handel så länge det går.

Om det riktigt farliga händer och ett virus börjar smitta direkt mellan människor prövas solidariteten. EU-kommissionen gör ett utmärkt jobb för att pressa medlemsländerna att höja beredskapen. Smittskyddsinstitutet i Stockholm spelar en viktig roll.

Gemensam säkerhet är mycket mer än militärt samarbete.

I Polen är det lika kallt som i Stockholm. Jag drar ned mössan över öronen och vandrar mellan möten med fackledare, kvinnoaktivister och miljökämpar.

Alla talar om EU:s fördelar.

”Förr kunde företagen tvinga fram ständiga vikariat”, säger Janusz Sniadek, ordförande för Solidaritet. ”Nu måste de erbjuda fasta jobb tack vare ett EU-direktiv.”

I onsdags berättade jag om hur Wanda Novicka vill använda EU-lagar för att polska kvinnor ska kunna göra abort. Andrzej Kassenberg på Institutet för hållbar utveckling säger att miljöanpassningen gett renare vatten.

Kanske läge att berätta mer om utvidgningens fördelar även i Sverige, när snart två år gått sedan de tio ländernas inträde?

På måndag kommer Polens premiärminister på besök. Energin i EU står högt på dagordningen.

Kazimierz Marcinkiewicz vill säkert tala gas med Göran Persson. En ny ledning från de norska fälten via Sverige ska bryta beroendet av Ryssland, hoppas den polska regeringen.

Man får hoppas tonen blir vänligare än när Boris Jeltsin var på besök, dunkade i bordet och röt: ”Jag vill ha ett avtal på bordet i morgon bitti.” Det tog halva natten för tjänstemännen att få ihop ett ryskt-svenskt papper som lugnade den koleriske Jeltsin utan att lova något.

Polska önskemål i all ära, men den viktigaste uppgiften för Mona Sahlin nästa vecka borde vara att lägga fram tydliga förslag om energisparande i EU. Varför inte tvinga biltillverkarna att minska bränsleförbrukningen, nu när de inte klarar sitt frivilliga åtagande?

Även Thomas Östros sätter sig på flyget. Redan på söndag kväll ska näringsministern debattera tjänstedirektivet med sina EU-kollegor.

Facket jublade när EU-parlamentet skrev om förslaget. Medlemsländerna är inte lika glada. Många vill ha kvar den kontroversiella ursprungslandsprincipen, även om den kan döpas om.

Var står Sverige? På fackets sida, skulle man tro.

Det verkar inte så säkert. I dag ska riksdagens EU-nämnd diskutera förslaget. Regeringen väljer att inte tydligt stödja EU-parlamentets position. ”Den nya principen om frihet att tillhandahålla tjänster måste analyseras vidare”, heter det.

Thomas Östros balanserar farligt. Han borde ta striden för EU-parlamentets linje redan på söndag kväll. Annars riskerar socialdemokratin en svekdebatt i höst när Finland syr ihop kompromisserna.

Är kristdemokraterna på väg ut ur riksdagen? Demo­skops mätning i veckan måste ha skrämt upp Göran Hägglund.

Han borde lyssna på partikamraterna Anders Wijkman och Nina Ekelund, som profilerar sig som alliansens viktigaste miljöpolitiker. I går presenterade de ett borgerligt nätverk för trängselavgifter på DN Debatt.

Centern har tappat sin miljöprofil, nu har kristdemokraterna sin chans.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln