Betala svältlöner är inte girl power

Syr Spice Girls-tröjor – för 4 kronor i timmen

Popgruppen Spice Girls återförenas, och får över 580 miljoner kronor för besväret. Det var på 90-talet som den brittiska gruppen skördade enorma framgångar med godispop och kaxiga “girl power”-budskap. När så Spice Girls gör comeback, så lanserar de t-shirts till förmån för organisationen Comic Reliefs jämställdhetsprojekt.
Det var bara det att t-shirtarna tillverkas av kvinnor som tjänar motsvarande fyra svenska kronor i timmen, på en fabrik i Bangladesh. De anställda vittnar nu om att de tvingas arbeta upp till 16 timmar om dagen och att de utsätts för verbala trakasserier.
So tell me what you want, what you really, really want
I'll tell you what I want, what I really, really want: en anständig lön jag kan leva på, ett jobb som inte skadar mig fysiskt och psykiskt.

Besköts med gummikulor och tårgas

Spice Girls-haveriet kommer tätt inpå rapporter om att över 700 arbetare på klädfabriker i Bangladesh har fått sparken efter att ha gått ut i strejk. Tusentals textilarbetare protesterade mot låga löner. Gummikulor, vattenkanoner och tårgas avfyrades mot demonstranterna. I sammandrabbningar med polisen dödades en person och över 50 skadades.

En chef på en fabrik hävdar nu att massavskedningarna beror på att arbetarna förstörde utrustning under strejken. Men hur hindrar man fattiga människor från att strida för sina rättigheter? Man låter dels strejken utmynna i minsta möjliga resultat – lönehöjningen efter demonstrationerna blev två kronor i månaden. Man skrämmer också arbetare från att våga strejka igen, genom att sparka människor som deltagit.
De vidriga arbetsförhållandena för textilarbetare i Bangladesh har uppmärksammats ett flertal gånger, då landet är världens näst största klädproducent. 2013 brann sju arbetare inne i en fabrik som var underleverantör till svenska klädjätten H&M. Föråldrad utrustning och obefintliga säkerhetsrutiner bäddade för problemet. Sedan dess har nya säkerhetsavtal tagits fram, men det är självklart inte bara i Bangladesh som klädindustrin tjänar multum på otrygga förhållanden.

Snabbmatsshoppar kläder

Så vad kan göras från Sveriges håll? Såväl politiskt som från klädföretagen går det att öka trycket på regeringarna i produktionsländerna att höja minimilönerna. För att leverantörerna ska ge arbetarna anständiga löner måste klädföretagen också vara beredda att betala mer från början. Det skulle innebära att prislappen på tröjan eller skjortan stiger, men bara en aning. Om H&M lägger på en femma i pris per skjorta så skulle fabriksarbetare kunna få levnadslöner, enligt Nordeas beräkningar från 2017.
Där kommer det också an på oss. Det finns inga gratisluncher. Varje löjligt billig topp har i slutändan kostat arbetare anständiga villkor. Kontrollsystem som Fair wear foundation guidar till klädmärken med schyssta villkor, men kan inte ge några garantier och gäller inte miljögifter. Framför allt måste snabbmatsshoppandet av kläder få ett slut.
Spice Girls har efter avslöjandet mött en stormflod av kritik. Popgruppen meddelar nu att de själva kommer att finansiera en utredning av fabrikens arbetsvillkor. Den billiga t-shirten blev i slutändan en svindyr historia.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.