Underkänd av sina egna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter hundra dagar vid makten sprider sig besvikelsen i det borgerliga lägret.

Aldrig tidigare har en regering så snabbt förlorat så mycket i förtroende.

”Regeringen Reinfeldt har satt bottenrekord”, konstaterade statsvetaren Sören Holmberg efter helgens opinionsmätningar som visade att oppositionen har ett övertag på hela elva procentenheter. Socialdemokraterna är åter ett 40-procentsparti.

Det är småpartierna i regeringen som tar stryk, medan moderaterna håller ställningarna. De borgerliga tidningarna efterlyser en nystart eller återupplivning av alliansen.

Statsministern uppmanas träda fram och rädda sina partiledarkollegor från undergången. I klartext ska han ge bort litet av sitt väljarstöd till de andra. Oklart är dock hur det ska gå till.

Svenska Dagbladet konstaterar att alliansen ligger i träda och att känslan av borgerlig solidaritet har tunnats ut.

Göteborgs-Posten skriver att ansvaret för den misslyckade opinionsbildningen främst är Fredrik Reinfeldts. Men de andra får delvis skylla sig själva eftersom de valt att vara insnärjda i sina fackdepartement.

Dagens Nyheter funderar över varför svenskarna egentligen bytte regering. Sverige var inför valet 2006 inget land på dekis, utan snarare en förebild, heter det nu i efterhand.

Tidningen är bekymrad över att Göran Persson inte längre finns som mobiliserande faktor för de borgerliga. Den oron delas av andra ledarskribenter.

Alla är överens om att försämringen av a-kassan är den främsta orsaken till opinionsraset. Dominansen av ett gäng ”malliga moderater” i regeringen anses också skrämma bort väljare.

Paradoxalt är att frågan om a-kassan helt och hållet skötts av de moderata statsråden, med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i spetsen. Ändå straffar väljarna de andra partierna.

Tillsammans samlar fp, kd och c bara sexton procent. Göran Hägglunds parti sjunker nära fyraprocentsspärren. Maud Olofsson har tappat det lilla hon vann i valet.

Lars Leijonborg var inte bara valets största förlorare, han är också regeringens problembarn. Skånska Dagbladet skriver att folkpartiledaren har svårt att väcka förtroende och att det är ett allvarligt misstag att han inte redan aviserat sin avgång.

De borgerliga strategerna ser dock ett ljus i tunneln. På torsdag är det första löningen med ”jobbavdraget” och då ska svenska folket jubla när de ser bankomatkvittot.

Glömmas ska allt som blivit dyrare och alla dem som inte anses gjort sig förtjänta av extrapengen?–?arbetslösa, pensionärer och andra som regeringen nu placerar in i det så kallade utanförskapet.

Regeringen Reinfeldts problem är inte bristen på solidaritet inom alliansen, som borgerliga skribenter tycks tro. Det är att den inte räknar med att det ännu finns solidaritet i samhället.

TS

Följ ämnen i artikeln