Kinas nedgång sänker Sverige

MER ÄN BARA VOLVO När tillväxten krymper i Kina drabbas svenskt näringsliv. I dag är 1 500 Sverigerelaterade företag etablerade i Kina.

När västvärlden krisat har Kina varit ett av de ekonomiska dragloken. Men i fredags presenterades siffror som visar att landets tillväxt backar för andra kvartalet i rad. Kina har blivit en viktig exportmarknad för Europa. Sverige exporterar framför allt maskiner, mediciner, plast och råvaror som stål och malm till Kina. Det finns även mer än 1 500 Sverige-relaterade företag etablerade i landet. När Kinas ekonomi avstannar märker även vi av effekterna.

Världens största diktatur

Kina är världens största diktatur. Den kommunistiska enpartistaten bryter systematiskt mot mänskliga rättigheter. Konstnären Ai Weiwei, nobelpristagaren Liu Xiaobo och den blinde människorättaktivisten Chen Guangcheng är kända exempel på hur brutalt Kina försöker tysta regimkritiker.

Den ekonomiska framgången har en baksida som rymmer brist på yttrandefrihet, fackliga rättigheter och demokrati.

De senaste 20 åren har Kina utvecklats i turbofart. Tillväxten har varit runt 10 procent per år, fram till i år. Senast den kinesiska ekonomin backade var 2008 när finanskrisen inleddes. Då mötte Kina avmattningen med enorma investeringar i järnväg och annan infrastruktur, det satsades på teknisk utveckling och blev lättare att få lån.

Bävan i väst

Beskedet om minskad tillväxt i Kina har fått delar av västvärlden att uttrycka bävan. ”Kina kan inte hjälpa världsekonomin”, skrev Washington Post i fredags.

Den dämpade tillväxttakten i Kina är en effekt av lågkonjunkturen i väst. Men den är också en politisk inriktning från Kina. Landet vill växa långsammare. Tanken är att spara på miljön och öka den inhemska konsumtionen. Precis som 2008 har Kina nyligen sänkt räntorna och använt av bufferten till offentliga investeringar.

Borg håller tillbaka

I Europa börjar röster höjas om att vi också bör investera oss ur krisen. Till skillnad från många av våra grannländer har Sverige resurser att göra just det. Men Anders Borg har hållit för hårt i plånboken.

Ett alternativ hade varit att passa på att investera i infrastruktur, utbildning och innovationer. Regeringens passivitet har resulterat i att ekonomin försämrats och arbetslösheten ökat.

När Kinas ekonomi dämpas måste Sverige och EU kompensera på hemmaplan. Annars hotar deras nedgång även oss.

Följ ämnen i artikeln