Äldreboenden är lika viktiga som kanoner

Staten måste betala för välfärden

Älvsjö
När Tobias Baudin för tre år sedan valdes till ordförande för LO:s största förbund Kommunal rådde en viss dramatik i kongresshallen. Baudin fick flest röster trots att han hade valberedningens emot sig.

När han i går valdes för en ny mandatperiod på Älvsjömässan var omröstningen desto mer odramatiskt. Gratulationerna startade redan innan beslutet hade fattats. Det är inte valet av ordförande som är utmaningen för de kongressombud som träffas den här veckan. Utmaningen handlar om framtiden för den välfärd som förbundets medlemmar varje dag arbetar med att skapa. Det handlar om pengar.

– Kan det verkligen vara rätt prioritering att fortsätta att betala av på statsskulden, frågar Baudin när jag träffar honom utanför kongresshallen.


Frågan ska uppfattas retoriskt. Att betala för kommunernas välfärdsproduktion blir den stora politiska frågan, inte bara den här mandatperioden utan för lång tid framöver.

En rapport som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, presenterade i förra veckan konstaterar att 69 kommuner redovisade underskott 2018. Det är den högsta siffran på tio år. För regionerna som bland annat ansvarar för sjukvården ser det ännu dystrare ut. Där hade sex av tjugo röda siffror förra året. Ändå är det bara början.

Om inget görs blir resultatet större barngrupper i förskolan, färre vuxna i skolan och sämre omsorg om äldre och sjuka.

De närmaste åren kommer kommunernas inkomster att öka långsammare samtidigt som behoven i välfärden ökar, inte minst därför att andelen barn, unga och äldre blir allt större. Om tio år är 80 plussarna nästan 50 procent fler än i dag. Dessutom får kommunerna allt svårare att få tag i arbetskraft.

Tillsammans betyder det större krav på kommuner och regioner, och högre kostnader. Det är en situation som de flesta kommuner aldrig kommer att kunna lösa genom att höja skatten. Om inget görs blir resultatet större barngrupper i förskolan, färre vuxna i skolan och sämre omsorg om äldre och sjuka.

Dessutom blir resultatet förstås ännu hårdare arbetsvillkor, till exempel för medlemmarna i Kommunal.


Därför föreslog Tobias Baudin redan när han öppnade kongressen i tisdags att Stefan Löfven ska bjuda in alla partier för att prata om välfärden ska finansieras. I klartext tycker kommunalordföranden att Magdalena Andersson ska höja det statliga stöder till kommunerna – ordentligt.

LO-ekonomerna föreslog i veckan att staten satsar 100 miljarder på välfärden de närmaste åren. Det skulle stärka kommunerna och dessutom sänka arbetslösheten utan att skapa några hål i de offentliga finanserna.

– Vi skulle inte behöva låna en enda krona, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han talade på kongressen.

Att rädda välfärden är rimligen viktigare än att betala av på en redan låg statsskuld. Och väl så viktigt som att betala för upprustningen av försvaret. I det fallet tävlar ju partierna om vem som är beredd att spendera mest pengar.

– Har man råd med det ena så måste man ha råd med det andra. säger Tobias Baudin.

Frågan är om den logiken biter på finansministern, eller på riksdagspartiernas ledning.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.