Kortare arbetstid gjorde folk friska

Uppdaterad 2017-03-12 | Publicerad 2017-03-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Undersköterskorna Erika Karlman, Jennie Anttila och Carina Larsson tycker att sex timmars arbetsdag gjorde stor skillnad för både personal och de äldre.

På äldreboendet i Svartedalen i Göteborg sjösattes för två år sedan ett unikt projekt där arbetstiden kortades till sex timmar per dag.

Resultatet är friskare personal och mer aktiva äldre men även höga kostnader och politiker som inte riktigt orkar stå upp för idéerna.

– Det första de sa under sex timmarsprojektet var ”åh, ni har mer tid för oss”. Många av de äldre tyckte att vi var gladare och mer positiva. De märkte att vi blev piggare, säger Carina Larsson som har jobbat på Svartedalens äldreboende sedan hon var 18 år.

– Det handlar om människans sista tid i livet. Vårt mål är att de äldre ska få en så bra tillvaro som möjligt. Det är dem det handlar om i slutändan, säger undersköterskan Erika Karlman.

”Är helt slutkörd”

Det är lunchdags i ett grådisigt Göteborg, i de långa korridorerna på äldreboendet doftar det av husmanskost. Miljön utstrålar ett behagligt lugn.

Men Erika Karlman är ändå stressad. Det har gått lite mer än två månader sedan sextimmarsprojektet avslutades. Stressen och värken i axlarna är redan tillbaka.

Nu funderar hon på att sluta. Att hennes mamma också arbetar som undersköterska har blivit en tankeställare.

– Mamma är 57 år och hon är helt förstörd i ryggen, det är min mardröm att bli som hon. Hon jobbar och kämpar men är helt slutkörd.

Oro inför pensionen

Undersköterskan Jennie Anttila säger att hon märker en oro bland arbetskamrater, för hur de ska klara att arbeta vidare inom vården. Ett jobb som många egentligen älskar.

– De som har 15 år kvar ser inte hur de ska orka ända fram till pensionen. Det är då de börjar resonera om att gå ner till 75 procent för att klara det. För man vill ju ändå jobba, man vill inte gå hem. Men man vill veta, att när man fyllt 65 kan man fortfarande vara människa.

I dag beviljas bara de allra sjukaste en plats på äldreboende. Äldre stannar hemma så länge som möjligt. Det i sin tur gör att arbetet på äldreboendet blir allt tyngre, psykiskt och fysiskt.

M och SD ville stoppa försöket

Det var delvis detta som projektet med kortare arbetstid var ett svar på. Och faktum är att sjukfrånvaron på Svartedalens äldreboende har minskat, personalen är piggare och motionerar mer. Samtidigt har sjukfrånvaron i Göteborgs stad gått upp.

Det blev också fler aktiviteter för de äldre på Svartedalen.

Men frågan om arbetstidsförkortning är politiskt laddad i Göteborg. Sverigedemokraterna, Moderaterna och de övriga allianspartierna har flera gånger försökt stoppa projektet.

Moderaten Maria Rydén har kallat det för ”ett socialistiskt, populistiskt projekt”.

Ann-Sofie Hermansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg stänger inga dörrar, hon tycker att det finns många lärdomar att dra utifrån försöket. Hon är bekymrad över situationen inom välfärden, men är ändå inte säker på om just generell arbetstidsförkortning är svaret.

– Inom politiken pratar vi tyvärr allt mindre om det goda arbetslivet och makten över sitt arbete.

Men risken finns att arbetstidsförkortningen går runt problemen i stället för att ta tag i själva arbetsbördan.

Har fått nog

Självklart har Ann-Sofie Hermansson rätt i detta. Arbetet på äldreboendet i Svartedalen blev inte lättare av kortare arbetstid, lyften var lika tunga, men det ena utesluter knappast det andra. Och något måste göras.

För det är inte bara undersköterskan Erika Karlman som funderar på att sluta. Välfärdens arbetare har börjat få nog, samtidigt som många snart kommer att gå i pension.

Enligt Sveriges kommuner och landsting behöver 85 000 nya undersköterskor anställas i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen till 2022. Hur ska man locka unga människor till en verksamhet som andra flyr från?

Kortare arbetstid - feministisk fråga

För några år sedan, innan feminismen försvann från den politiska dagordningen, var sex timmars arbetsdag en het politisk fråga.

På äldreboendet i Svartedalen har de inte alla svaren, men bevisligen ledde försöket med förkortad arbetstid till förbättringar både för personalen och för de äldre.
Och vi vet faktiskt redan vad alternativet är.

Eller som Erika Karlman uttrycker det:
- Sjukskrivningarna leder till att det blir många vikarier, gång på gång ett nytt ansikte. Det är ett jättefel när man jobbar med äldre och särskilt dementa, klart de känner oro och mår dåligt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.