Saudi tävlar med IS i halshuggning

Bara ett fåtal andra länder visar samma förakt för mänskliga rättigheter som Saudiarabien och dess nye kung Salman bin Abdul Aziz. Samtidigt är landet ett av Sveriges viktigaste för vapenexport.

9 februari 2015. Saudiarabien.

I oktober förra året hade Newsweek en genomgång av hur det är att bli halshuggen i Saudiarabien.

Det börjar med att du väcks tidigt, innan ökenvärmen sätter in. Har du tur får du någon form av bedövning innan du körs till ett öppet torg där människor börjat samlas för att titta på. Den engelska författaren John R Bradley har kallat avrättningar ”den enda formen av offentlig underhållning” förutom fotboll.

Sedan placeras du i mitten av torget där myndigheterna lagt ut plastskydd på marken för att samla upp blodet och ditt ­huvud. Bödeln är förbjuden att tala med dig men han läser ­domen och några verser ur ­Koranen högt.

Slutligen får du en ögon­bindel. Syftet är att du inte ska vrida på huvudet när du ser svärdet komma, det blir så ­söligt då.

Sen faller hugget.

Normalt begravs avrättade omedelbart men det har hänt att exempelvis knarksmugglare även korsfästs. De kan hänga uppe i dagar.

Det är svårt att inte känna äckel inför att Saudiarabien är ett av de viktigaste länderna för svensk vapenexport.

Bara ett fåtal andra länder visar samma förakt för mänskliga rättigheter. Saudiarabien är i klass med Nordkorea, Iran och möjligen Burma, länder Sverige aldrig skulle få för sig att beväpna.

Avtalet går ut 15 maj

Faktum är att Saudiarabien närmast tävlar med terrorsekten Islamiska staten i brutalitet och offentliga avrättningar.

Saudiarabien behandlar kvinnor som andra klassens medborgare, en form av könsapartheid, de förtrycker landets ­shiamuslimer och är på olika sätt inblandade i samtliga regionala konflikter.

Den 15 maj går det avtal som reglerar Sveriges samarbete med Saudiarabien ut. Tills dess måste regeringen komma fram till hur de vill göra.

Det var en socialdemokratisk regering som tecknade avtalet för tio år sedan och det har förlängts av Alliansregeringen. Men nu kan avtalet alltså både sägas upp eller omförhandlas.

Vapenexport är viktigt för att Sverige ska kunna upprätthålla en försvarsindustri vilket krävs om vi ska vara militärt alliansfria. Men det är en moralisk fråga vilka vi väljer att sälja vapen och kunnande till.

Vore en bra början

Socialdemokraternas kongress 2013 gick ombuden längre än partistyrelsen och krävde begränsningar för vapenexport till diktaturer. I regeringsförhandlingarna kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att ”vapenexport­kontrollen gentemot icke-­demokratier ska skärpas”.

Det finns inte en enda definition av demokrati som omfattar Saudiarabien. Sverige borde ­inte exportera vapen dit och ­inte teckna något nytt avtal med en massa gråzoner.

Utrikesministern har sagt att Sverige ska stå för en feministisk utrikespolitik. En bra ­början vore att sluta beväpna en av jordklotets mest kvinno­förtryckande regimer.