Flytväst på varje gubbe

På Instagram och Facebook fylls flödena just nu av härliga badbilder. Det är grekiska sandstränder, mysiga svenska insjöar och kvällsdopp i stadsmiljöer. ­Finland brukar kallas ”tusen sjöars land”, men i själva verket har Sverige nästan dubbelt så många sjöar – och långa kustområden. Att kunna bada och åka båt är något av det bästa med sommaren. Den mörka baksidan är drunkningsolyckorna som alltid ökar under den här tiden på året.

Hittills har rekordmånga svenskar drunknat i sommar. Inte sedan 1999 har dödssiffrorna varit så höga.

Samtidigt larmar kommuner om den låga nivån på simkunskaper hos skolelever. I vissa socioekonomiskt ­utsatta områden i  Malmö kan färre än varannan elev simma.

Socialdemokraten Ibrahim Baylan berättar för Svenska Dagbladet att han inte kunde simma när hans ­familj flydde till Sverige från Turkiet. I  sjunde klass erbjöds han en intensivkurs och kunde lära sig simma: ”Det är en viktig förmåga, inte bara för att ­slippa drunkna, utan för att det berikar livet på ett bra sätt.”

Baylan sätter fingret på varför det är så betydelsefullt att kunna simma: Det är både en livförsäkring och ett glädjeämne. 

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsolyckan bland små barn.

Men ­majoriteten som dör i vatten­relaterade olyckor är äldre män. Av de 21 personer som omkom genom drunkning i juni var 20 av manligt kön – och hälften var män över 50. Många av dem hade ­kapsejsat med båt, ingen bar flytväst. Enligt en ny undersökning från Svenska livräddningssällskapet bär fler hundar än män flytväst på sjön.

För att drunkningsolyckorna ska minska måste kommunerna noggrannare se till att kraven på simkunnighet efterlevs enligt skolans läroplan. Men det räcker inte. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har före­slagit lagstiftning om ­flytvästanvändning på ­fritidsbåt. Det kan behövas ses över om även ­männen på sjön ska räddas.

Följ ämnen i artikeln