Mejla

Eva Franchell

Svenskarnas lyxliv i hemliga hamnar

Varje år försvinner 40 miljarder i skatteflykt och penningtvätt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lionel Cironneau / AP TT / NTB SCANPIX

Nere i hamnen blänker de exklusiva lyxbåtarna. De är tre-fyra-fem våningar höga och välputsade in i minsta detalj.

Vi sitter på kajen och ser hur besättningsmän i likadana tröjor svabbar däcken flera gånger om dagen. Framåt lunch bär servitriserna på den närmaste båten fram ishinkar med champagne, sedan kommer kocken i svarta kläder och stort vitt förkläde. Han pratar med båtens värdinna och sannolikt går de igenom lunchmenyn innan flaskorna korkas upp.

Jag blir som förhäxad av den rika världen och återkommer ständigt till kaféet nere i den lilla korsikanska hamnen. Det är som en tittskåp, när mörkret faller ser man hur alla rör sig inne i de upplysta båtarna. Eller yachterna, som man säger här i Frankrike.

Cocktails på akterdäck

Klockan sju på kvällen är det cocktails på olika akterdäck. Stora glas med färgglada drinkar. Män i mjuka pikétröjor och kvinnor i tunna klänningar skrattar och lutar sig tillbaka i stora soffor. Servitriser i små vita förkläden bär fram nya flaskor när kvällsbrisen plötsligt tar tag i akterflaggorna.

I mitten vajar den svenska flaggan i vinden.

Att sällskapet ombord verkligen är svenskt förstår vi senare på kvällen när det dansas vilt på däck till gamla ABBA-låtar.
Det är en liten del av den svenska rikedomen vi ser framför oss.

Här nere på Korsika kan den blomma ut, för det fina sällskapet ombord kan väl aldrig tänka sig att det sitter några sura svenskar på kajen och känner hur avundsjukan växer.

– Vad kostar en sådan här båt egentligen?

– Miljoner och till det kommer väl personalkostnader, hamnavgifter och bränsle. Du måste vara multimiljonär för att kunna leva sådär.

Rika blir rikare

Men Sverige har numera en grupp rika människor som faktiskt bara blir rikare. En gång var vi kända för våra ganska små inkomstskillnader, men nu har de rikare dragit ifrån. Inkomstskillnaderna ökar vilket gör att några få kan ta sin drink på akterdäck, andra kan fortfarande sitta på kajen medan de allra flesta inte ens kommer i närheten av en fransk båthamn.

Sverige blir alltmer som USA där några få har fått det mycket bättre medan andra bara får det sämre och det är klart att den riktiga rikedomen provocerar. Jag tänker inte påstå att det bara är den här orättvisan som driver folk att rösta på Donald Trump eller Jimmie Åkesson, men den bidrar sannolikt.

Jag vet heller ingenting om sällskapet på båten med den svenska flaggan.

Självklart försökte vi googla, men på nätet hittade vi ingen ägare till den exklusiva yachten. Kanske åker vederbörande hem till Sverige och betalar sin skatt som alla andra. Kanske är båten egentligen flaggad i ett helt annat land där det är lättare att gå under radarn.

Miljarder försvinner

Jag ska inte döma någon båtägare, men kan ändå konstatera att det varje år försvinner 40 miljarder från Sverige i form av skatteflykt och penningtvätt. Det är 10 miljarder mer än vad hela den personliga assistansen kostar. Det är pengar som kunde ha gått till de funktionsnedsatta och till de sjuka som numera nekas ersättning från Försäkringskassan.

Jag förutsätter att nästa regering kommer att jaga dessa skatteflyktingar med samma intensitet som man hittills jagat Försäkringskassans kunder.

Än ligger dock den svenskflaggade båten säkert förtöjd innanför stängsel och övervakningskameror. Även här på Korsika växer rika människors rädsla i takt med nationalismen. Trikoloren syns ingenstans. I stället hissas den korsikanska flaggan med ett svart manshuvud som sägs symbolisera de kristnas återerövring av den iberiska halvön från muslimerna.

Det är kväll. Ett åskväder rullar ner från de höga bergen och nere i hamnen lämnar sällskapen akterdäck för att äta middag i de fina salongerna. För den som är riktigt rik finns det alltid en skyddad hamn.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM