Politikerna fegar när kraschen närmar sig

Problemet med det nya amorteringskravet är tajmingen. 

När regeringen i går berättade att man går Finansinspektionen till mötes om skärpta amorteringskrav - krav på att man betalar tillbaka sina lån i en viss takt - för hushåll med höga bostadslån så blev det idel dystra miner. Branscher som har ett intresse i att folk tar stora lån - byggindustrin och bankerna - är missnöjda. Och LO varnar för att kraven kommer att slå hårt mot arbetare och unga som vill köpa ett radhus eller en bostadsrätt. 

Gynnar framtida köpare 

I sak är amorteringskravet inte så dumt, det är en sorts reglering av kreditmarknaden och är ett sätt att skydda samhället från nästa finansiella kris. Det finns för att bromsa hushållens skuldsättning, vilket är bra för den ekonomiska stabiliteten. Kravet leder till lägre bostadspriser, vilket gynnar framtidens husköpare. Och det hindrar att bostadsmarknaden urartar till en arena för spekulation. 

Finansinspektionens egen analys pekar på att amorteringskravet - när det infördes för ett år sedan - fick störst effekt på äldre som tänkt köpa fritidshus. Inte så konstigt, med eller utan amorteringskrav är det ju redan så att den som tjänar lite och inte har något sparat har svårt att få lån av banken. 

Den bostadspolitiske debattören Per Björklund har presenterat en idé om vilka amorteringskravet i första hand drabbar: dem som har råd att inte amortera. 

Hushåll som har mycket pengar har tack vare låga räntor och stigande börsvärde kunnat välja att låna mycket pengar till bostadsköp. I stället för att amortera har de sparat i fonder eller aktier. Det sparkapital man då har slipper bli kontantinsats, och banken blir glad eftersom den tjänar storkovan på både bolån och fondavgifter. 

Det är sådana hushåll som regeringen nu vill ska börja amortera. Kommer det att lösa alla problem på bostadsmarknaden? Knappast. Amorteringskravet löser inte problemet med att de senaste årens nybyggen är så dyra att människor som skulle behöva någonstans att bo - unga, arbetssökande, nyanlända, äldre - aldrig kommer att ha råd att bo där. 

Oron kan bli verklighet 

I värsta fall kan det i stället bidra till att utlösa det prisfall på bostäder folk oroar sig för. I förra månaden började så bostadspriserna backa, och nu har banker börjat tala om att vi kan komma att se prisnedgångar på mellan 5 och 10 procent. Och räntan ser ut att vara på väg upp. 
Snart kan vi stå i ett läge där vi inser att våra politiker ägnat åren med stigande löner, hög tillväxt och låg ränta till att ducka eller förvärra problemen på bostads- och lånemarknaderna. Den borgerliga regeringen avskaffade fastighetsskatten och höjde reavinstskatten. Och trots flera år med minusränta ligger ränteavdraget orört av Magdalena Andersson. 

Amorteringskravet var den enda dådkraft våra förtroendevalda klarade att visa. 


LEDARE: Snart pratar alla om
skuldberget
LEDARE: Bostadsbristen sliter isär
landet
LEDARE: Dags att slopa
ränteavdragen
LEDARE: Alldeles för stora vinster i
bankerna

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.