En snuvig stockholmare behöver ingen läkarhjälp

Nätläkarna tycker att alla är sjuka

”Hej förskolesmittor, dagissjukdomar, höståkommor och förkylningstider. Träffa läkare inom 30 minuter – utan att lämna hemmet.”
Så annonserar just nu ett av landets ledande appläkarföretag i Stockholms tunnelbana.

Vi tar det igen.

Läkare uppmanar alltså folk som är förkylda att söka vård.

Man kan säga mycket om svensk primärvård och hur den fungerar, men om man i ett samtal till 1177 eller sin vårdcentral säger att man har en förkylning så kommer sjuksköterskan uppmana dig att vila, dricka något varmt och kanske ta en värktablett. Du behöver inte komma och träffa en doktor. Och det kostar ingenting.

Med appläkaren fungerar det annorlunda. I deras ögon är alla tillräckligt sjuka för att träffa doktorn.

Om man i stället konsulterar en appläkare så bedömer hen direkt att du är tillräckligt sjuk och ett "besök" kostar 650 kronor. Räkningen, minus patientavgiften, skickas till landstingen via de privata vårdcentraler i Jönköping som har avtal med appläkarna.

Och räkningen växer och växer.

Den totala kostnaden för privata nätläkarbesök förra året, alla landsting sammanräknat, uppgick till över 152 miljoner, enligt statistik från Region Jönköping. Mest får landstingen i storstadsregionen pynta. Patienter från Stockholm representerar 23 procent av Sveriges befolkning, men står för 43 procent av nätläkarbesöken. Men även ute i landet skenar kostnaderna.

P4 Jämtland har nyligen granskat de fakturor som kommer från region Jönköping. För två år sedan var kostnaden 32 000 kronor, förra året 1,2 miljoner och hittills i år är summan 1 miljon.

– Det här rycker ju undan basen för vår existens, säger Magnus Dyborn som är är distriktsläkare i Funäsdalen till P4.

Varje besök hos en nätläkare - även om man söker för en vanlig förkylning - tas från pengar som ska gå till redan underfinansierade vårdcentraler.

– Vill vi prioritera cancer eller något annat? har Läkarförbundets Heidi Stensmyren frågat sig.

Appläkarna har sitt svar färdigt. De kommer inte sluta uppmana friska människor med lite hosta att söka läkarhjälp eftersom de tjänar pengar på att folk överkonsumerar vård och dränerar det gemensamma på resurser. Sedan 2017 har de tre största appläkarbolagen lagt en kvarts miljard på reklam.

Att primärvården tar hjälp av digitaliseringen för att bli snabbare, effektivare och tillgängligare kan vara utmärkt. Den sorts avlastning appläkarna utlovar är delvis attraktiv för att svenska politiker låtit vårdcentralerna förfalla.

Men svaret på det kan inte vara en modell där privata bolag blåser upp vårdkostnaderna och gör vinst på skattepengar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.