Politik kan ju inte handla om rädsla

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 kommer ledarsidan att återkomma till staden för att följa valrörelsens vardag.

Ida Legnemark

BORÅS

Det går att tillbringa första maj på många sätt i Borås. Man kan försöka fika bort sviterna efter valborgsmässofirandet på det klassiska kaféet Tant Grön på Allégatan. Man kan packa in familjen i bilen och åka till sommarstugan eller kolonilotten närmare kusten och man kan se Norrby IF möta Jönköpings Södra på Borås Arena.

Det är nästan ett derby.

Men man kan också ta på sig sina bästa kläder för att gå ut och demonstrera. Precis det tänker Ida Legnemark göra. Hon är nämligen huvudtalare på Vänsterpartiets möte i Borås under årets första maj.

– Det blir ett slags startskott för valrörelsen, så visst känns det viktigt, säger hon.

De senaste fyra åren har Ida Legnemark varit ledare för den vänsterpartistiska gruppen i kommunfullmäktige i Borås. Inför årets val är hon dessutom toppkandidat till riksdagen. Valkretsen är liten och det totala antalet riksdagsplatser litet, men när det kommer till kritan är matematiken kring utjämningsmandaten alltid oförutsägbar.

Till hösten skulle Borås kunna ha en vänsterpartistisk riksdagsledamot.

Regnbågsflaggan

I lokalen intill håller Ung vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund, på att förbereda manifestationen. Banderoller och fanor vecklas upp. I spetsen för demonstrationen ska pride-rörelsens regnbågsflagga vaja.

Annars kommer de unga vänsterpartisternas plakat säkert att handla om unga människors vardagsfrågor. Som bristen på bostäder och de fria bussresor för ungdomar som politikerna i Borås nu fattat beslut om.

– Bostadsfrågan är jättestor. Och de lägenheter som byggs är ju jättedyra för en ung person, säger Suhaib Alshhab. Han är den drivande krafterna bakom Vänsterpartiets lilla men växande ungdomsklubb i Borås.

Ändå är det nog en annan fråga som kommer att prägla morgondagens vänsterdemonstration i Borås, asylpolitiken och framtiden för de ensamkommande flyktingbarnen.

– Det finns en ilska över asylpolitiken, inte minst bland de unga, säger Ida Legnemark.

Suhaib Alshhab fyller i och säger att många vänsterpartister är engagerade. I hans arbete för att hjälpa unga flyktingar träffar han nästan bara på partikamrater.

– Tyvärr, säger han.

Bara en delseger

Att regeringens förslag till en tillfällig lag som ska göra det möjligt för asylsökande ungdomar som fastnat i den svenska byråkratin beskriver han som en delseger, inte mer.

– Kampen för en annan asylpolitik måste fortsätta.

Ida Legnemark hoppas att förstamajfirandet ska hjälpa till att visa skillnaderna mellan partierna. Samtidigt tycker hon att det är viktigt att lyfta fram möjligheterna att verkligen förändra saker genom politiskt arbete. De senaste fyra åren har Vänstern ingått i ett minoritetsstyre i Borås stadshus. Hon tycker att det har gett resultat, att partiet gjort verkliga avtryck i politiken.

Ändå anser hon att Vänsterpartiet har en alldeles egen roll i årets valrörelse.

– Andra partier verkar vilja bygga hela valrörelsen på rädsla. Så kan man inte göra. Politik måste också vara visionär, sikta framåt.

Nästan precis samma sak säger faktiskt huvudtalaren på den andra stora demonstrationen i Borås i morgon, IF Metalls ordförande Marie Nilsson som ska tala på LO:s och Socialdemokraternas kombinerade demonstration och familjefest.

– Uppgivenheten är egentligen den största motståndaren i valrörelsen, säger hon när vi talas vid på telefon.

Första maj på hemmaplan

Marie Nilsson har haft ett tufft schema, men hon ser fram mot att fira första maj i Borås.

– Västsverige känns alltid lite som hemmaplan, säger hon.

Antagligen menar hon både att hon bor i Bohuslän, och att industrin är stark i Västsverige.

Också Socialdemokraterna skriver förstås plakat inför demonstrationen i morgon. SSU Frihet håller till i sin lite röriga lokal mitt i stadskärnan. Golvet är fyllt med vitmålade masonitskivor som sakta fylls med text.

Therese Björklund som kommer att kandidera till riksdagen i höst berättar hur SSU-klubben driver partiet framför sig. Också hon tar upp beslutet om fria bussresor för unga som ett exempel, men hon berättar också om hur klubben slagits för att de studerande på omvårdnadsprogrammet ska få körkortundervisning i sin utbildning.

De äldre socialdemokraterna har en plakatverkstad i Arbetarrörelsens hus, i den döda zonen mellan stadskärnan och Norrby.

Ett plakat handlar om just om stadsdelen och det är ordföranden i den lokala socialdemokratiska föreningen, Veine Östhult, som för pennan.

Han är före detta fotbollsdomare och håller på Elfsborg.

”Vi på Norrby lever för ett mångkulturellt samhälle”, står det på hans plakat.

En mur genom staden

Precis som så många andra jag talar med tycker Veine Östhult att frågan om hur den nya järnvägen genom Borås ska dras måste lösas så fort som möjligt. Just nu blockerar den byggandet av bostäder på de gamla fabrikstomterna vid järnvägen. Och det skapar en slags mur mellan stadskärnan och stadsdelen Norrby.

Ett integrationshinder av lite annat slag än de rikspolitikerna brukar prata om, och ingenting som språktester eller låglönelagar kan fixa. Men ändå ett hinder som bokstavligen skulle kunna byggas bort.

På väg tillbaka till Stockholm funderar jag på om det ändå inte går att spåra ett helt annat tema än oro för det människor tycks vilja uttrycka första maj 2018. I alla fall här i Borås.

Det skulle i så fall vara ett slags längtan efter politiska visioner, och politisk dådkraft. Och om ni frågar mig är det inte någon dålig grund för samhällsbyggande.