Populisten Peter

Med jämna mellanrum dyker det upp populistiska politiker som vill ta itu med buset. Med hårdhandskarna.

Häromåret var det folkpartiets Johan Pehrson som i sann batongliberal anda ville sänka straffmyndighetsåldern. Nu är det kristdemokraten Peter Althins tur. Barn under 15 år som begår brott ska kunna dömas i särskilda barndomstolar, föreslår han.

Althin försäkrar att han inte vill sätta barn i fängelse. Han vill bara hjälpa dem att komma bort från kriminaliteten.

Tillåt mig tvivla. Tidiga straff blir lätt till självuppfyllande profetior. Brottsligheten blir en del av identiteten: “Jag har varit kriminell sedan jag var 13. Jag kan inget annat.”

Därför är det viktigt att barn får vård, inte straff. När barn begår brott har samhället svikit sitt ansvar. Då måste samhället ta ansvaret att hjälpa barnet rätt igen.

Kritiken mot Althins förslag är, tack och lov, öronbedövande. Svenska Dagbladet sammanställer den:

"Tanken på att straffa barn är skrämmande" säger justitieminister Beatrice Ask (m).

"Att ställa en 13-åring inför domstol är inte rätta metoden", säger Seppo Wuori, överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Stina Holmberg, enhetschef på Brottförebyggande rådet, protesterar mot schablonbilden att ungdomar inte skulle ta socialtjänsten på allvar:

"De undersökningar vi har gjort visar att socialtjänsten är minst lika seriös som polisen, och vår slutsats är faktiskt att socialtjänsten är bättre lämpad för uppgiften än polisen."

Kriminologen Felipe Estrada påpekar att länder med lägre straffmyndighetsålder än Sverige, som England, inte har mindre brottslighet. Tvärt om.

Alla fakta talar mot Peter Althins förslag. Ändå lägger han fram det. Han vill profilera sig i genren "brott och straff". Han gör det på barnens och samhällets bekostnad.

Följ ämnen i artikeln