Steg mot ett rättvisare USA

I dag slog USA:s högsta domstol fast att president Barack Obamas stora sjukvårdsreform till största delen är förenlig med konstitutionen. Beslutet var oväntat och fattades med fem röster mot fyra.

Domen innebär, i princip, att alla amerikaner ska få vård, mediciner och att försäkringsbolagen inte ska ha möjlighet att neka sjukförsäkring. Detta utmanar ekonomiska intressen med mycket stor makt. Motståndet mot reformen har varit massivt.

Från och med 2014 är alla skyldiga att ha en sjukvårdsförsäkring, annars risker man böter. De mer än 30 miljoner amerikaner som i dag är oförsäkrade kommer med den nya lagen att få ett skydd för sina medicinska kostnader.

Sjukvårdsreformen, som i folkmun har kallats "Obamacare", är Barack Obamas politiska hjärtefråga. Den nya lagen har beskrivits som ett första steg mot en mer solidariskt finansierad välfärdsstat. Ingen politisk fråga har diskuterats lika intensivt i USA under de senaste fyra åren.

Konservativa lobbygrupper – inte minst den ultrakonservativa rörelsen Tea party-rörelsen – har lagt mer än en miljard svenska kronor på kampanjer mot lagen. Kritiken har främst riktat sig mot att den obligatoriska försäkringsavgiften är ett brott mot konstitutionen. En sjukvårdsförsäkring kan inte vara tvingande – i så fall blir det som en extra skatt. Alla måste ha ett fritt val, har varit argumenten.

Men klockan 16:00 svensk tid kom beskedet att Barack Obama vunnit en av sina största politiska segrar. Efter en period av sjunkande förtroende hos det amerikanska folket kan han nu fokusera på den stundande valrörelsen.

I dag tog USA ett steg mot ett rättvisare samhälle, och Barack Obama förhoppningsvis ett steg närmare en valseger.

Följ ämnen i artikeln