I Kanada behövs inga gula västar

Vi har redan facit för klimatkrisen

Hur ska världen klara den hotande klimatkrisen? Om det är något som Gula västarnas demonstrationer i Paris, Marseille och Bryssel har visat, så är det att omställningen för klimatet måste göras med en rättvisetanke. Därför vänds nu världens blickar mot Kanada. Landet blir nämligen först i världen med att införa en koldioxidavgift, som samtidigt ska omfördela välstånd. Avgiften läggs på allt som ger upphov till koldioxidutsläpp, som bensin och diesel. Men pengarna som kommer in gå inte till statskassan, utan delas ut igen till medborgarna. Alla får lika mycket, men att inte leva hållbart blir då mer kännbart.
– Har du hus och tre bilar får du lika mycket som jag som bor i lägenhet och åker kommunalt till jobbet. Men du med huset och bilarna har betalat in mycket mer via koldioxidavgiften, säger Amar Kumar, aktiv i medborgarrörelsen Citizens' Climate Lobby som drivit fram reformen, till Sveriges Radio.

Kommer att kännas i plånboken

Självklart provocerar det inflytelserika konservativa politiker, som vurmar för den grupp väljare som tjänar, reser och konsumerar mest. Den gruppen kommer att känna av i plånboken när livsstilen skadar klimatet. Utfallet i valet 2019 kommer att ta ut riktningen för oljenationen Kanada i klimatfrågan. Där, så väl som i övriga världen, är det grundläggande att hitta vägar till unga väljares stöd i klimatarbetet. Lustigt nog kan Justin Trudeaus drogliberala politik bli avgörande. Genom att legalisera cannabis kan det liberala partiet ha säkrat de unga väljarnas stöd.

Försöker dämpa krisen

I Frankrike böljar Gula västarnas demonstration, den moderna franska revolutionen, vidare. Rörelsen, som samlat över 100 000 deltagare, började just som protester mot höjda bränsleskatter. Men demonstrationen kom också att handla om de låga nivåerna för minimilöner och pensioner, för att återinföra förmögenhetsskatten och mot nedskärningarna av polisstationer och förskolor. President Macron har på flera punkter backat och bett om ursäkt, och bland annat lovat att höja den statliga minimilönen. Åtgärder för att minska orättvisor ska dämpa krisen. Därför blir Kanada så intressant, när den nya koldioxidskatten handlar om att utjämna inkomstklyftor.

Att klara 1,5-gradersmålet “kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället”, konstaterade Hoesung Lee, ordförande för FN:s klimatpanel IPCC. De “ansträngningarna” kan inte drabba utsatta grupper hårdast. Det är ett facit vi inte behöver vänta på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.