Italiensk budgetkris avslöjar högerpopulism

Det är inga vänsternissar som lovar allt åt alla

I skuggan av förhandlingarna om britternas utträde håller EU på att hamna i ännu en kris. Det handlar om den italienska budgeten. EU-kommissionen har för första gången underkänt en nationell regerings förslag och begärt att få ett nytt till på tisdag i nästa vecka.

Italien har EU:s näst högsta statsskuld, lite drygt 130 procent av landets BNP och mer än dubbelt så mycket som unionens regler säger. Nu vill den nya regeringen låna ännu mer pengar för att genomföra sina vallöften, bland annat skattesänkningar, medborgarlön och en lägre pensionsålder.

EU-kommissionen anser alltså att det skulle bryta mot stabilitets- och tillväxtpakten och att italienarna måste tänka om, bland annat eftersom de ingår i en gemensam valuta. Ett argument som inte imponerar på regeringen i Rom.

Finansmarknadens märkliga värld

Det här skulle kunna bli en artikel om bristerna i euro-systemet som tio år efter finanskrisen inte är åtgärdade. Det skulle också kunna bli en artikel om den internationella finansmarknadens märkliga värld. De italienska lånen är framför allt placerade i italienska banker, men vi vet från finanskrisen att dåliga krediter kan flyta upp både här och där.

Men krisen mellan Italien och EU illustrerar också problemen med den våg av högerpopulism som dragit fram över Europa. Det är nämligen inte några frejdiga vänsternissar som lovat allt åt alla, inga italiensk Corbyn, Sjöstedt eller Varoufakis. Den italienska regeringens styrs av det nationalistiska och till nyligen provinsiella Lega och högerpopulisterna i femstjärnerörelsen.

Legas ledare, vice premiärministern Matteo Salvini, vill rent av axla rollen att samla Europas högerextrema partier inför nästa års val till EU-parlamentet.

Krisen skapade högerkantring

Och han är inte ensam i sin kritik av EU. Unionens gemensamma valuta och de förpliktelser som följer med den har varit en av de saker högerpopulister dragit fördel av. I länder som Tyskland och Finland är motståndet mot att stödja länder som Grekland en förklaring till en högerkantring i politiken.

I en blandning av allmän oginhet, brist på överblick och nationalistiska fördomar har partier som AfD och Sannfinländarna argumenterat för det krisande Sydeuropa skulle lämnas åt sig själv. Som om det ens vore möjligt.

Nu driver alltså en högerpopulistisk regering i Italien en politik som på pricken påminner om det grekerna anklagades för.

När det kommer till kritan tycks nationalistisk högerpopulism inte vara någon vidare grund för internationellt samarbete.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!