Lööf kan uppfylla Åkessons dröm

SD-ledaren: Alla steg går i rätt riktning

Nej, Socialdemokraterna ville inte vara stödparti till en Alliansregering. Det stod klart för alla redan efter valet, men Ulf Kristersson tog ändå frågan ända in i kaklet. Efter samtalet med talmannen i tisdags konstaterade också han att det regeringsalternativet är avskrivet och därmed är den första sonderingsrundan utan resultat.

Moderatledaren framhärdar att han fortfarande vill se en Alliansregering. I realiteten är det en omöjlighet.

Avgörandet ligger alltjämt hos Centerpartiet och Liberalerna. Vill de passivt eller aktivt stötta ett regeringsunderlag där Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ingår – eller vill de byta block?
Alldeles oavsett vad de väljer kommer deras partier att behöva hantera en svekdebatt. Det finns egentligen bara en som jublar över den rådande situationen: Jimmie Åkesson.

Vill bryta upp blockpolitiken

SD-ledaren har länge sagt att han vill bryta upp blockpolitiken och att han förespråkar en M+KD-regering. I en intervju med Dagens industri efter valet förklarade han att han ser ett nytt block framför sig: ”Jag lanserade redan för tre-fyra år sedan M, KD och SD som ett framtida konservativt block i riksdagen och alla steg i den riktningen är steg i rätt riktning”.
Åkesson har rätt i att det är just den regeringskonstellationen som håller på att utkristalliseras.

En M-KD-regering med stöd av SD och de två liberala partierna är också det regeringsalternativ som är ivrigt påhejat från allt ifrån näringslivet och mäktiga lobbyister till högerns ledarsidor med Göteborgs-Posten och Dagens industri i bräschen.

Högerpartiernas gräns avgör

"Inga högerpopulister har kommit till makten i USA och Europa utan stöd från etablerade konservativa eliter." Det menar Jan-Werner Müller, professor i statsvetenskap vid Princeton University, som bland annat skrivit essän "Vad är populism?".
Müller har sagt att en extrem frifräsare som Donald Trump aldrig hade blivit president utan uppbackningen från det republikanska partiet. I Europa brukar de högerextrema och nationalistiska partierna få som mest runt 20-25 procent i valen. Vilket inflytande de har fått över politiken, konstaterar Müller, beror helt på var ländernas högerpartier dragit gränsen.

Vid det vägskälet står Sverige i dag.

Ulf Kristersson har tills på tisdag på sig att presentera ett nytt regeringsalternativ. Just nu ligger det i Annie Lööfs och Jan Björklunds händer om Jimmie Åkesson ska få sin drömregering. Hela valrörelsen sa de liberala partiledarna att de var garanten för att detta inte skulle ske. Frågan är om det löftet gäller när veckan är slut.