LO ger goda råd till en vilsen S-ledning

Stefan Löfven borde låta LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson visa vägen.

Vart är Socialdemokraterna på väg? Det är frågan som många av oss ställer. De senaste veckorna har partiet drabbats av pyspunka. Ledande partiföreträdare har hoppat av och valarbetare håller på att tappa sugen. I de senaste väljarundersökningarna ligger partiet långt under förra valresultatet.
Det är helt klart ett allvarligt läge för Socialdemokraterna så tätt inpå valet.

Invandring, invandring, invandring

Stefan Löfvens regering har visserligen presenterat flera progressiva förslag. 14 000 fler anställda i sjukvården, höjda pensioner för 1,2 miljoner pensionärer och de höjda barnbidragen som redan har genomförts är bra och tydlig socialdemokratisk politik.
Problemet är att det inte räcker och att välfärden kommit i skymundan av alldeles för många utspel kring hårdare tag.
Det har blivit för lite tryck i kärnfrågor kring jämlikhet, arbetsliv och välfärd och för stort fokus på kriminalpolitik och invandring, invandring, invandring.

Reformförslag i rättan tid

När åtta LO-ekonomer i går presenterade fem reformer på DN Debatt för att komma till rätta med välfärdsunderskottet, som de kallar det, var det ord i rättan tid.

I artikeln pekar LO-ekonomerna på Sveriges starka ekonomi och sjunkande arbetslöshet.

Moderaterna har redan sagt vad de tänker göra med det växande reformutrymmet. De vill sänka skatterna med 28 miljarder genom bland annat ett sjätte jobbskatteavdrag och kallar det för den största skattereformen på tio år.
Det är just den typen av skattesänkningar som gjort Sverige till det land där inkomstklyftorna ökat mest i OECD - och till att satsningar på välfärden bortprioriterades under åtta år.

I stället för skattesänkningar vill LO-ekonomerna se en kraftfull satsning på vård, skola och omsorg under nästa mandatperiod.

Det handlar om 25 miljarder kronor för bättre villkor för de anställda i välfärden, ett bättre och jämlikt utbildningssystem samt högre pension för de som har arbetat ett helt arbetsliv. Dessutom vill de stärka arbetslöshetsförsäkringen och öka infrastrukturinvesteringarna i såväl vägar som järnvägar.
Det är riktig politik som kommer att göra skillnad i vanliga människors vardag.

Tagit rollen som kartläsare

Sverige har en växande befolkning, men samtidigt som antalet i arbetskraften ökar har arbetsgivare svårt att rekrytera utbildad personal. Bara i kommuner och landsting behövs det 124 000 fler anställda till 2025 för att klara dagens nivå.

Det är landets kanske största framtidsutmaning.

När den generella välfärden inte fungerar drabbar det människor med lägre inkomster värst. Men inte ens de rikaste kan köpa sig till en fungerande järnväg eller ett tryggare samhälle. Det kräver gemensamma insatser och fördelningspolitik.
I dagsläget ser det ut som att LO tagit rollen som kartläsare för en vilsen socialdemokrati. Förhoppningsvis kan Stefan Löfvens regering hitta hem innan det är för sent.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.