Fattiga kommuner skapar fattiga barn

Svenska skolors besparingar är ett helt systemfel

8 av 10 svenska kommuner ska spara på både skola och äldreomsorg. Varken regeringens eller oppositionens extramiljarder till välfärden kommer räcka, skriver Lotta Ilona Häyrynen.

De har börjat slå ned som spön i backen – kommunernas sparkrav på skolorna. Mjölby ska spara 11 miljoner kronor. Enköping ska spara 31,7 miljoner. Det är gigantiska summor för små kommuner och Mjölby och Enköping är inte ensamma. 8 av 10 kommuner planerar nedskärningar i skolor och äldreomsorg.

Ett helt land går på knäna.

Självklart drabbas elever

När skolorna i Mjölby sparar handlar det om 4 miljoner som försvinner ur budgeten direkt. 7 miljoner ska sparas genom det man kallar för effektiviseringar. Det innebär i praktiken att personalen blir färre och de som är kvar ska springa fortare för mindre pengar. Kommunens utbildningschef menar att det här inte ska påverka eleverna. Hur får man ihop den matten? Självklart påverkas eleverna.

Förra året fick Mjölby hård kritik från Skolinspektionen för att ha nekat en elev den lagliga rätten till särskilt stöd för att klara skolgången. Exakt vad som brustit i det enskilda fallet vet vi inte, men vi kan vara säkra på några saker:

För eleverna som drabbas av skolbesparingar kan framtiden slås sönder. Det gäller särskilt de elever som behöver skolans stöd som mest. När lärarna tvingas springa snabbare kommer också fler elever hamna i kläm och få mindre stöd. I längden skapar det fattigdom i både kunskap och ekonomi – en fattigdom de flesta människor hade sluppit om skolan räckt till.

Obegripligt att vilja sänka skatter

Sådana här fall kommer bli fler. För varje lärare som sägs upp behöver Skolinspektionen anställa nya handläggare. Vi ser dessutom att elevkullarna kommer bli större de närmaste åren. De sparande kommunerna kommer inte kunna skjuta till mer medel för fler elever. Dagens sparande är alltså större än de redan stora siffrorna avslöjar. Samma sak gäller också i äldreomsorgen. Det skärs ned samtidigt som de äldre blir fler.

Det är ett systemfel vi ser och det är ingen enskild kommunchefs fel.

I riksdagen tävlar politikerna nu om vem som kan ge flest miljarder till kommunerna. Även om mer pengar ska skjutas till är varken regeringens eller oppositionens bidrag tillräckliga. Från höger vill man samtidigt fortfarande sänka skatterna. I dagens läge är det obegripligt. Tänk vilka budgethål värnskatten hade kunnat täcka, bara som ett exempel.