Coronakrisen kräver att pappor tar ansvar

Kvinnor dominerar i vårdyrkena

Undersköterskan Mia Löf har på senaste tiden testat hundratals patienter för coronaviruset. Hon står, som hon själv säger, mitt i stormens öga. Men hon är inte rädd.
”Vi kommer greja det här”, säger hon till Aftonbladets Svenska hjältar.

Det absolut vanligaste kvinnoyrket i Sverige är inom vården. I den största yrkeskåren, sjuksköterskor, utgör kvinnor 88 procent. Sex av tio ST- och AT-läkare är numera kvinnor.

Men även på hemmafronten är det kvinnorna som sköter vården. Som bäddar ner febriga barn och hjälper äldre släktingar. Kvinnor tar 70 procent av vab-dagarna, och vårdar anhöriga betydligt oftare än män gör. Faktorer som påverkar en kvinnodominerad yrkeskår.
Vi står mitt i en global kris, en pandemi som sätter stor press på vår sjukvård. Det kräver att papporna kliver fram och tar ansvar.

Vårdpersonalen behövs mest

Det behövs mycket folk i vården, också för att täcka upp för sjukskrivningarna på vägen. Inför en eventuell skolstängning har det varit avgörande att säkra upp att föräldrar inom samhällsbärande yrken ska kunna gå till jobbet. Samma ansvar måste man ta inom familjer.

Alla yrkeskategorier bygger och bär Sverige. Men det är inget snack om vem som behövs mest på jobbet nu. I region Norrbotten uppmanar man föräldrar att planera vab så att vårdpersonal kan gå till jobbet, rapporterar Svt.

– Vi behöver vår personal på plats mer än någonsin och vi hoppas att det är något man som partner har förståelse för, säger Karin Larsson, HR-direktör på Region Norrbotten, till Svt.

Är barnen snoriga och måste vara hemma från förskolan, så är det inte den som arbetar inom vården som bör vabba. Det är den krassa verkligheten.

Kan inte stanna vid applåder

Andelen pappalediga har successivt ökat tack vare reformer som öronmärkta pappamånader, och coronakrisen kan nu göra ett välbehövligt avtryck på mäns uttag av vab-dagar.
Hjältedåden inom vården borde också ge rejäl skjuts i löneprocesserna framåt. Det kan inte stanna vid en klapp på axeln och applåder från balkonger. Kvinnor drar tunga, viktiga lass. Som en sjuksköterska skriver på Facebook:

”Det finns ett jättebra sätt att visa er uppskattning på; höj våra löner.”

Listan på lärdomar av den här krisen kommer bara att växa.
Men här och nu behövs frontlinjen inom vården mer än någonsin.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.