Därför fick ”Halv åtta hos mig” pappa att slänga sig på telefon

Den syriske författaren Samar Yazbek.

Slå på tv:n. En irakier ­lagar biryani i ’Halv åtta hos mig’!”. Det var ­pappa som ringde mig en sen måndagskväll. Vi satt och åt middag, makaronerna var överkokta, diskbänken en enda röra och det närmade sig läggdags. Den typiska vardagen i en småbarnsfamilj.

Sedan jag lagt på luren såg jag mycket riktigt, i tv-rutan, en irakisk kvinna som lagade den traditionella risrätten biryani. Först kokar man riset med kanel, kardemumma och nejlika. Sedan lägger man på russin, nötter och stekt potatis.

Pappas reaktion fick mig att haja till. Tänk att det har ­betydelse att ett populärt tv-­program på bästa sändningstid visar hur Dina från Irak ­bjuder Therese, Per och ­Anton på mat. I programmet gjordes det ingen stor sak av det. Hon bara var. En i gänget.

I våras träffade jag den syriske författaren Samar Yazbek i Paris, där hon lever i exil.

Jag ville försöka förstå polari­seringen mellan väst och Mellan­östern. Yazbek står med ena foten i hjärtat av Europa och med den andra i Syriens blodbad. Den terror och fasa hon själv flydde ifrån hann ifatt henne den där novembernatten förra året, när terrorister ­kallblodigt mördade 130 människor i Paris.

Hur känns det att leva i Europa och ständigt klumpas ihop med ­terrorister? Alltså just de grupper man själv flytt från? Jag ställde frågorna till Samar Yazbek.

– Den ena världen känner inte den andra, svarade hon.

Yazbek vidareutvecklade sitt svar:

– Det finns ett glapp i kunskapen om varandra. Västvärlden ser på ”oss” som outvecklade och extremister. Och ”vi” ser på väst som religiösa avfällingar. Det är inget nytt. Det är en urgammal konflikt mellan öst och väst.

I Europa hårdnar ­tonen mot muslimer. Politiker i Frankrike vill stifta lagar om hur ­kvinnor får klä sig.

I Europa görs muslimen till symbolen för öst, ”den andre”.

Nyligen vägrade en finrestaurang i nord­östra Paris att servera två muslimska kvinnor. Ägaren kom ut från ­köket och avvisade kvinnorna med orden ”terrorister är muslimer och alla muslimer är terrorister”.

I länder som Egypten, ­Syrien och Irak hårdnar i stället tonen och förföljelsen av kristna. Människor som bär kors blir symbolen för väst.

Extremistiska våldsamma grupper eldar på från olika håll. De heter olika saker men deras idéer vilar på samma grund: människor med olika bakgrund eller religioner kan inte leva tillsammans. ­Fascismens ideo­logiska startpunkt.

Kanske är det därför som Dina, kvinnan som framträdde i tv-programmet ”Halv åtta hos mig”, ingjuter hopp och skapar glädje.

Att äta till­sammans är att göra motstånd.