Ett folkets parti lett av miljonärer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan berättade socialförsäkringarnas utredare Anna Hedborg att hon tycker att alla svenska löntagare borde ha rätt till 80 procent av sin lön när man blir sjuk. För rättvisans och solidaritetens skull.

Hon fick omedelbart stöd av socialminister Berit Andnor, som gillade förslaget, men sa att det inte finns pengar till en sådan reform.

Folkpartiets Lars Leijonborg – som vill regera med moderaterna som ju ska sänka ersättningarna till de sjuka – var lika positiv. Vi vill också ta bort taket, men inte nu, hojtade han.

Senare samma dag ställde statsminister Göran Persson kyrkan mitt i byn. Nej, sade statsministern. Jag förstår Hedborgs resonemang. Det är logiskt men vi tänker inte göra det till vår valfråga, verkligen inte.

Det går ändå framåt för Anna Hedborg. Senast hon lanserade ett intressant förslag i grenen välfärdspolitisk ingenjörskonst blev det total sågning.

Då föreslog hon en äldreomsorgsförsäkring – alla över 50 år skulle betala en avgift för att trygga sin framtida vård och omsorg. Förslaget presenterades om jag minns rätt i en valrörelse. Socialministern och statsministern slängde det direkt i papperskorgen.

De pengarna hade nog vård- och omsorgsminister Ylva Johansson ändå gärna haft i dag när hon lovar att kraftigt förbättra och utveckla äldreomsorgen.

Jag brukar läsa

ÖB Håkan Syréns nyhetsbrev med intresse. Veckans handlar om hans kampanj ”Vägen framåt”. Där berättar han att han ska besöka samtliga förband för att tala med personalen och ”träffa så många som möjligt öga mot öga”.

ÖB vill övertyga alla om uppgiften; att skapa ett modernt, svenskt och internationellt insatsförsvar fotad på en gemensam värdegrund.

”Alla ska engageras. Det finns inte plats för vi och dom. Vi är kollegor, EN försvarsmakt”, skriver ÖB.

Det sympatiska med Syrén är hans öppenhet och ambition att göra försvaret till en del av det demokratiska Sverige. Han har med energi tagit itu med den unkna kvinnodiskrimineringen, rasismen och de interna maktstriderna mellan vapenslagen.

De sega gubbarnas tid är förbi men var femte anställd är fortfarande motståndare till det nya. Kanske krävs ändå lite fredsframtvingande insatser för att få alla att gå i takt.

I går hade Pär Nuder varit finansminister i ett år. Undrar om de firade med tårta på departementet. Snart kan han kröna sin karriär med ännu en trofé. Det anses givet att en plats i socialdemokraternas mäktiga VU, verkställande utskottet, är vikt för honom. Visserligen väljer kongressen VU-ledamöter och det brukar bli hård strid om platserna. Men vissa val är liksom självklara. Annat var det för finansminister Erik Åsbrink som fick nöja sig med plats i partistyrelsen och Kjell-Olof Feldt som fick stå på tillväxt för VU.

Pär Nuder har också placerats överst på riksdagslistan för s i Stockholms län och sägs bli den ende som förutom partiordföranden får hålla ett ”stort tal” på kongressen. Nuder tycks ha en skicklig kampanjmakare.

Det nya partiet junilistan med nationalekonomen Nils Lundgren som ledare bedriver också kampanj. Partiet kallar sig ett anti-etablissemangsparti och har fått stöd av runt 4 procent av det vanliga folket i opinionsmätningarna.

Skickligt av ett parti vars ledning består av nästan bara män, framgångsrika, förmögna, många miljonärer, styrelseproffs och företagare, avslöjade

SVT:s Aktuellt.

Tänk vilken blåslampa i häcken på etablissemanget!

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln