De fick brinnande kalk i sina ögon och lungor

Gustaf Seppelin Solli

Ett frätande moln fyllde rummet. De två unga arbetarna fick brinnande kalk över huden, in i ögonen och ner i lungorna.

23-årige Johan Löfroth hade inte en chans. Kalken åt sig in i hans kropp, den gick inte att skölja bort. Den slutade aldrig fräta och vad värre var, Johan hade dragit in andan.
Olyckan inträffade på Nordkalks anläggning i Luleå sent på kvällen den första november 2011. Johan dog strax före jul samma år.
Hans arbetskamrat Gustaf Seppelin Solli överlevde, men ärren finns kvar och hans liv förändrades.

Nordkalk dömdes

Nordkalk dömdes så småningom, men företaget fick straffrabatt på grund av den långa tid som gått efter olyckan. Företagsboten sänktes till tre miljoner eller fyra promille av företagets omsättning.
Man kan tycka att Nordkalk kunde ha nöjt sig med det, men i dag börjar förhandlingarna i hovrätten. Över sex år efter olyckan har Nordkalk överklagat domen eftersom företaget menar att allt var underentreprenörernas fel.

Det var väldigt rörigt på Nordkalk den där kvällen. Johan var anställd av en underentreprenör medan Gustaf jobbade åt en annan. Tingsrätten slog dock fast att det var Nordkalk som stod för den faktiska arbetsledningen. Avtal med underentreprenörerna saknades eller var i något fall väldigt allmänt hållet.

Kedjor av entreprenörer

Tidningen Dagens Arbete har granskat den första domen och konstaterar att även anställda hos underentreprenörer måste ha tydliga arbetsbeskrivningar. Långa kedjor av entreprenörer och underentreprenörer innebär att ingen längre vet exakt vem som ska göra vad och vem som har ansvar för arbetsmiljön.

Den som hyr in personal måste ta ansvar för att miljön är säker. Det blir helt absurt om varje enskild arbetare ska ta ansvar för säkerheten runt till exempel en brinnande kalkugn.

Anställda som hyrts in måste givetvis få tydlig information om säkerheten på arbetsplatsen. Men det var bråttom den natten Johan och Gustaf beordrades att rengöra kalkugnen. Ingen hade bestämt hur det skulle gå till och plötsligt small det. Ett andetag skiljde de unga arbetarna åt. Johan avled medan Gustaf klarade sig.

Hjärtat skulle stanna

I dag har Gustaf Seppelin Solli fyllt 26 år. Han åker numera runt i landet och föreläser om vikten av riskbedömningar i arbetslivet. Han menar att beställaren måste ta sitt ansvar så att alla på arbetsplatsen är medvetna om riskerna.

"Gustaf Seppelin Solli har blivit symbolen för Sveriges kanske mest uppmärksammade arbetsmiljöolycka", konstaterar Dagens Arbete. Han överlevde, men lever fortfarande med sviterna av svåra brännskador. I tingsrätten förklarade han hur de kändes.
– Jag ville bara att hjärtat skulle stanna så att det skulle sluta att göra ont.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln