Kardashians selfies gör oss till passiva mähän

Nöj dig inte med att tvingas sortera sopor

Kim Kardashian är en av världens största influencers.

Vi lever i upprorens tidevarv. Det är kanske svårt att tro det när man läser nyhetsflödet. Enligt Freedom House, som årligen mäter demokratins utveckling i världen, är friheten och demokratin på tillbakagång.

Men vad som började med protesterna under den arabiska våren, har spridits till protesterna på Wall Street, frihetskämpandet i Hong Kong och Ryssland, de gula västarna i Frankrike, kvinnokampen i Iran och klimatprotesterna som Greta Thunberg blivit en symbol för.

Bakslagen har varit stora och många gånger brutala. Politiska ledare har fängslats, andra har skrämts till tystnad.

Det som förenar de olika protesterna är människors frihetslängtan. Där inte våld, fascism eller rovkapitalism river sönder levnadsvillkor och driver planeten mot apokalypsen.

Den franske filosofen Guy Debord skrev redan i slutet av 1960-talet om att människan måste slita sig loss från vad han kallade ”Skådespelssamhället” (”La société du spectacle”).

I boken liknar han det moderna samhället vid ett skådespel, där vi lever genom bilder istället för i det verkliga livet. Det gör oss passiviserade och lika alienerade till samhället som Karl Marx beskriver i sin analys av kapitalismen.

Idag är skiljelinjen mellan arbetare och kapitalister inte lika glasklar som under den industriella revolutionen. Kapitalismens bojor kan numera ta sig uttryck i arbetsplatser som vägrar teckna kollektivavtal, i skadliga ideal som att vara superrik och vilja se ut som systrarna Kardashian. Eller i politik som ökar utsläppen av växthusgaser, trots att det leder till livsfarliga klimatförändringar.

Guy Debords idéer i ”Spektakelsamhället” blev starten för studentupproren i Paris 1968. Bokens 211 korta paragrafer handlar om att ersätta den passivitet och konsumism som människor matas via medier och reklam med mänsklig interaktion och kommunikation.

Tankarna har visat sig vara profetiska. Det kan kännas som att den franske filosofen kunde förutspå den sociala medier-dominerade värld vi lever i idag.

I den svenska och bioaktuella filmen ”The Society of the Spectacle” resonerar olika tänkare om dagens samhälle utifrån Debords teorier. Klimataktivisten Andreas Malm säger att revolutionen kanske inte kommer att tv-sändas, däremot kommer apokalypsen bli det. Och det skapar passivitet.

Malm menar att när exempelvis jorden står i brand räcker det inte med att filma och lägga ut det på sociala medier. Det krävs handling.

Filmen uppmanar oss att inte nöja sig med lösningar som att sortera sopor: sluta vara en individ och bli del av ett starkare kollektiv.

Bara genom organisering kan verklig förändring ske. Den tanken är lika gammal som den är revolutionerande.