Kinberg Batra vänder kappan efter vinden

Vem ska AKB välja?

”Det började som en skakning på nedre däck...” sjöng Mikael Wiehe i ”Titanic” från 1978.

Moderaterna borde ha känt flera lättare skälvningar vid det här laget. I förra valet vann partiet 23,3 procent av rösterna. I veckan var de nere på 17,0 i TV4:s Väljaropinion där alla större mätningar vägts samman.

Inför kvällens partiledardebatt i Agenda leder Jimmie Åkesson landets största oppositionsparti. Det borde kanske få Moderaterna att fundera på strategin.

Men frågan är om inte den verkliga stjärnsmällen kom 23 mars i år. Då visade Demoskop att en klar majoritet av de borgerliga väljarna föredrar Annie Lööf som statsminister.

Otacksamma typer.

Bara SD gillar Kinberg Batra

Förutom Moderaterna själva är det nu bara SD-väljare som vill ha Anna Kinberg Batra. Och om utvecklingen fortsätter så kan Centerpartiet bli jämnstora med M. Eller större.

Hur kunde det gå så illa, för sju år sedan samlade Moderaterna över 30 procent?

Det viktiga svaret är nog brist på kompetens.

När Fredrik Reinfeldt avgick på valnatten 2014 hade inga nya ledare fått växa i hans skugga. Alla duktiga riksdagsledamöter hade antingen befordrats eller tystats. Och partikansliet befolkades av det b-lag som inte platsat bland regeringens tjänstemän.

Plötsliga satt de vid ratten.

Kinberg Batra har återinfört Moderaterna misslyckade strategi från valet 2002: skattesänkningar för dess egen skull - finansierat med sämre välfärd.

M-budgeten går inte ihop

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt utsåg Anna Kinberg Batra till partiledare som tack för lojal tjänst som inpiskare av regeringens politik.

Det var kanske inte så lyckat.

Att sitta i regering och opposition är helt olika saker. Utanför Rosenbad måste du tänka själv. Och om partiets tjänstemän tror att allt bara handlar om ”kommunikation” och ”att vara tydlig” så är du rökt. Att vinna val bygger på politik – inte yta, inte skicklig mediehantering och inte affischer.

Självklart behöver du också färgglada ballonger men en budget som går ihop och reformer som fungerar är viktigare.

Och Moderaternas budget går inte ihop – inte politiskt.

Skattekverulanter

Ta vårbudgeten som exempel. Moderaterna lovar gigantiska skattesänkningar, ett sjätte jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor som ska ge några hundra mer i plånboken.

Är det klokt när sjukvården just seglat upp som väljarnas viktigaste fråga?

Det är öppet mål för Stefan Löfven, för hur många sjuksköterskor får man för 22 miljarder? Hur många barnmorskor?

Och varför ska man sänka skatten? För att de rika behöver mer pengar? För att miljardärerna ska bli fler? Ingen vet, för Moderaterna glömde tala om det.

Jag gillade inte Fredrik Reinfeldts politik, men argumentationen hängde ihop logiskt. Syftet var fler jobb, skattesänkningar var ett verktyg - eftersom det gav ökade drivkrafter att arbeta.

Anna Kinberg Batra har återinfört Moderaterna misslyckade strategi från valet 2002: skattesänkningar för dess egen skull – finansierade med sämre välfärd.

Den gången fick Moderaterna 15 procent.

Aggressiva Moderater

Trollfabrik (M)

Anna Kinberg Batra har även ändrat Moderaternas framtoning. Partiet saknar idag helt värme. I sociala medier sätter profiler som partistyrelsens Hanif Bali och riksdagsledamoten Jan Ericson bilden av Moderaterna som hänsynslösa och ofta direkt otrevliga.

Problemet med det aggressiva tonläget är förmodligen att det skrämmer bort vanliga människor medan de nättroll som uppskattar grabbigheten ändå i första hand kommer att rösta på SD.

Samtidigt är det svårt att komma ur den negativa spiralen. I januari öppnade Anna Kinberg Batra för samarbete med Jimmie Åkesson. Sedan dess har många väljare gått till Centerpartiet. Men M-ledningen förnekar att det finns ett samband.

Och här är vi tillbaka till grundproblemet: kompetensen. De vill inte se verkligheten, eftersom de då måste erkänna att de haft fel.

Följer vinddraget

Egentligen är det lite märkligt. Anna Kinberg Batra är en skicklig politiker. När kameror och bandspelare är avstängda är hon trevlig och väldigt rolig. Men det är en sida svenska folket sällan får se.

Som gammal PR-konsult borde hon se skriften på väggen. Moderna väljare vill ha politiker som står för saker – inte rön som följer vinddraget.

Dessutom kan man bara vända kappan efter vinden ett begränsat antal gånger – sen tror folk inte ett ord av vad man säger.

Anna Kinberg Batra har varit både ”gamla” och ”nya” Moderaterna – och nu ”gamla” igen. Hon har varit för fri invandring och för hårdare tag mot papperslösa, för att ”öppna era hjärtan” och för stängda gränser. Hon har varit härförare mot SD och öppnat för SD-samarbete. På bara tre år.

Vem lyssnar hon på i morgon?

Annie Lööf eller Jimmie Åkesson?

Det beror på vart vinden blåser.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.