Det börjar bli pinsamt nu, jordbruksministern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skattefusk är på väg att utvecklas till ett gigantiskt samhällsproblem, skrev finansminister Pär Nuder i en debattartikel i Dagens Nyheter 7 mars i år.

I veckan rapporterade Skatteverket att statskassan går misste om cirka 100 miljarder om året på svartjobb och att 32 procent av svenskarna köper svarta tjänster. Hela 57 procent hade kunnat tänka sig att göra det om de varit säkra på att inte åka dit på någon påföljd.

Vi har blivit det folk av fifflare som en gång ekonomiprofessorn och Nobelpristagaren Gunnar Myrdal varnade för.

Nu får Skatteverket 420 nya kontrollanter av finansministern för att sätta stopp för fifflet framför allt i byggbranschen. Kanske också hos frissan och taxi där det också svartjobbas friskt.

Dock behöver vi inte vara rädda för att de nya skattepoliserna ska dundra in hemma till den svarta barnvakten eller städhjälpen. Sådan kontroll lönar sig för dåligt, enligt Skatteverket.

Det kanske inte är så konstigt att svartarbetet utvecklats till ”ett gigantiskt samhällsproblem”. Med en halv miljon som är arbetslösa är tillgången på arbetsvilliga nästan obegränsad.

LO-ekonomerna har i senaste Ekonomiska utsikter kartlagt hur de arbetslösa ser ut, utbildning, var de bor, ålder. Myten om att de är äldre, lågutbildade och bor i glesbygd är inte riktigt sann, till antalet är de personerna relativt få. Majoriteten av de arbetslösa ser i stället ut som majoriteten av alla oss som har jobb.

LO-ekonomerna beräknar att det finns åtminstone 200000 svenskar som inte har problem med fel ålder, fel utbildning eller bor på fel ställe utan faktiskt skulle kunna ta ett jobb direkt.

Var det inte det vi visste. Det är inte de arbetslösa det är fel på. Det är de vita jobben som är för få.

Nu har jag träffat honom, världens bästa, högst rankade dressyrhäst som kan dansa till musik. Briar. En helsvensk 600 kilo tung kille, fux med bläs och vita strumpor. Han är född i Sverige, utbildad och riden av svensken Jan Brink. I advent ska de försvara de svenska färgerna i Globen i Stockholm International Horse Show, världens största inomhustävling som brukar ses av runt 70000 entusiaster.

Sverige är ett stort hästland och tävlingsmässigt i världseliten i trav, dressyr, hoppning och fälttävlan. ”Hästeriet” omsätter 45 miljarder och sysselsätter 28000 personer. Näringen växer snabbt och får allt större ekonomisk och social betydelse. Den är en stor folkrörelse som vuxit till en näring som griper in i allt fler samhällssektorer. Därför är den också ett ansvar för samhället och politiken. Där återstår en del.

Det är fem år sedan dåvarande jordbruksminister Winberg lovade en storsatsning på en sammanhållen hästpolitik. En del har gjorts.

På en central punkt har dock s-regeringarna svikit. Det gäller mer pengar till forskning. Forskning om frågor som rör säkerhet, utbildning inte minst av de många nya outbildade hästägarna, hästen i ungdoms- och handikappverksamhet, hästar i stadsnära miljö, i trafiken och så vidare.

Då, 2000, utlovade regeringen medfinansiering till en utbyggd forskning om näringen ställde upp med egna pengar. Nu finns Hippocampus på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och Stiftelsen svensk hästforskning. Hästnäringen satsar 5 miljoner. Regeringen har fortfarande inte skakat fram en extra krona. I fem år har jordbruksdepartementet sagt att ”det är en högt prioriterad fråga”.

Det börjar bli pinsamt, jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist.

Fram med pengarna till denna angelägna samhällsforskning.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln