Festligt hur lite vi vet om islam

När SVT Morgonstudion presenterade kandidaterna till ny moderatledare listade de plus och minus i en liten tabell.

Plus för Ulf Kristersson var "erfaren", "populär" och "kunnig" medan minus för Elisabeth Svantesson var "förutsägbar" och "religiös bakgrund".

Det sista är intressant. SVT syftar troligen på att hon kommer ur högerkristna Livets ord och antiabortrörelsen "Ja till livet" men det berättade de inte för tittarna.

Bara att "religiös bakgrund" är ett minus, något att skämmas för.
Svenska folket är nog så nära religiösa analfabeter det går att komma, och det börjar bli ett samhällsproblem.

Begriper inget

Dels eftersom vi faktiskt har religionsfrihet, om människor är troende är det inget märkligt med det. Tvärtom är det en mänsklig rättighet att utöva sin religion.

Dessutom gör vår religionsblindhet att vi inte förstår en omvärld där religion spelar allt större roll inom politik, kultur och samhälle.

När det kommer till islam, Sveriges näst största religion, har de allra flesta förmodligen ytterst dimmiga föreställningar både om tron i sig och hur den praktiseras. Däremot finns gott om fördomar, inte minst på internet.

I Visdomens hus - muslimska idévärldar 600-2000 (Natur & kultur 2017) försöker idéhistorikerna Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi slå ett slag för en mer nyanserad bild av islam än den som dominerar i media.

”Kulturkrig”

Judendom, kristendom och islam har alla sina rötter i samma geografiska område, i mellanöstern. Pratet om "kulturkrig" mellan dessa olika civilisationer är i historiens ljus nonsens. De delar både religiösa och filosofiska traditioner och har utvecklats tillsammans.

Självklart har historien även kantats av konflikter, som korstågen eller de många krigen mellan det osmanska imperiet och europeiska stater. Men islam har alltid varit en del av Europa på samma sätt som det funnits kristna i mellanöstern.

Visdomens hus är något så ovanligt som en både spränglärd och lättläst bok. Vi får följa islams utveckling från 600-talets arabiska halvö och trons rötter i äldre kristet, persiskt och indiskt tänkande via Koranen och de första åren till islams snabba utbredning över mellanöstern och norra Afrika.

Europeisk religion

I början av 700-talet korsade muslimerna Gibraltar sund och etablerade sig i Europa, alltså redan före vikingatiden. Islams bidrag till Europeisk filosofi, matematik, litteratur och vetenskap har varit omfattande i över 1000 år.

Genom islams idéhistoria har dogmatiskt och rationellt tänkande löpt som två parallella spår. Det första har sett en förebild i det ursprungliga muslimska samhället medan det andra bejakat förändring och drivit utvecklingen framåt.

Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi påpekar att båda dessa tankeströmningar är lika levande i dag som genom historien. Vem som vinner själarna i den kampen är ännu höljt i dunkel.

Det är festligt hur lite det svenska samhället vet om islam när så mycket av debatten på olika sätt handlar om religiösa frågor.

Och de som kan minst verkar ofta vara de som skriker högst.

LEDARE: Låt folk bestämma sina kläder
själva
LEDARE: Bikini eller burkini angår ingen
annan

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.