De superrikas gräddfil farlig för vårt samhälle

Magdalena Andersson (S) höll ett tal om välfärd, orättvisor och könsroller. Men eftersom hon är finansminister så blev det en del om pengar också. Också höginkomsttagare och skattefifflare ska börja betala in pengar till det gemensamma, var budskapet.

När Magdalena Andersson i går talade framför Folkets hus i Stockholm så levererade hon ett överraskande allmänpolitisk tal.

Det handlade om välfärdens roll som omfördelningsmotor, om den växande ojämlikheten, om att begränsas av könsroller, om att en kvinna fortfarande tjänar 3,6 miljoner mindre över livet än en man, om full sysselsättning och om socialdemokratins som en rörelse i opposition mot orättvisor.

Skatter ska betalas

Men Magdalena Andersson är också finansminister och hon vill att fler ska betala skatt. Och med sig till Norra Bantorget hade hon ett socialdemokratiskt vallöfte inför det kommande EU-parlamentsvalet: nya åtgärder för att stoppa skatteflykt.

Bland annat vill S att informationsdelningen mellan EU:s skattemyndigheter ska öka så att skattefusk lättare ska upptäckas. Alla EU-länder ska tvingas föra register över vilka personer som står bakom ett företag för att på så sätt göra det svårare att använda komplicerade företagsstrukturer för att undvika att betala skatt.

Det är förstås utmärkt politik och det är faktiskt konstigt att det inte redan är verklighet. Enligt den franske ekonomen Gabriel Zucman finns ungefär 10 procent av Europas tillgångar placerade i skatteparadis. Det handlar om enorma summor, pengar som skulle behövas investeras i kontinentens skolor, vård och infrastruktur. Den rådande ordningen fräter i stället sönder tilliten mellan människor och förstärker den upprorsvåg mot etablissemanget som rullar över Europa.

Här i Sverige har vi högt förtroende för rättsstaten, myndigheter och det politiska systemet. Det är en av de viktigaste faktorerna för att Sverige, trots allt, är ett anständigt land. Men förtroendet för det gemensamma kräver att samhällets spelregler gäller lika för alla.

När några av vårt lands rikaste privatpersoner och storföretag ordnar det så för sig att de slipper betala skatt – och det politiska systemet låter dem komma undan med det – så urholkas den tilliten och vårt samhällskontrakt undermineras.

Det slutar inte där. Sverige är i dag det enda industriland som har avskaffat arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. I dag är skattesystemet konstruerat så att riktigt rika människor betalar mindre i skatt än vanliga löntagare.

Inte bara betonghäckarnas fel

Ett exempel: Antonia Ax:son Johnsson, ägare till bland annat lågpriskedjan Willys, skattar 18 procent trots att hon har inkomster på över 5 miljoner i månaden. Samtidigt får en kassörska som jobbar på Willys betala 23 procent i skatt.

Några utsikter att åtgärda sådana perversioner finns inte.

– Det som står i vägen för fler socialdemokratiska reformer, det är faktiskt inte vi betonghäckar i partiledningen utan det är det valresultat som vi har, noterade Magdalena Andersson i går.

Så är det. Att Annie Lööf och Jan Björklund inte inser vad som står på spel är förbluffande.