Barnen ska ha rätt att få asyl

Rättsmedicinalverket har uppdraget att göra den medicinska bedömningen av unga asylsökandes ålder. I går kom resultatet av de första 581 “frivilliga” undersökningarna av visdomständer och knäleder.

Läkarnas bedömning är att 442 av de undersökta är över 18 år. Ytterligare 5 kan möjligen vara över 18, och 134 är antagligen yngre.

Åldern är avgörande

Resultatet är faktiskt inget att moralisera över. Om hela framtiden hängde på det skulle säkert de flesta av oss vara beredda att ljuga en smula om vår ålder. Och för unga asylsökanden kan verkligen åldern vara alldeles avgörande.

Barn som söker asyl behandlas efter andra regler och har andra rättigheter än vuxna. Så måste det vara. Samhället har ett särskilt ansvar för barn som söker skydd. Men det förutsätter att det finns en gräns mellan vuxna och barn.
Den svenska lagen drar den gränsen vid 18 år.

Det är förklaringen till att så många unga asylsökande hävdar att de är yngre än så. Men det är också skälet till att samhället behöver ett rättssäkert och vetenskapligt sätt att bedöma asylsökandes ålder.

Bara så kan barnens rättigheter verkligen garanteras.

Omstridda bedömningar

Medicinska åldersbedömningar är omstridda. Resultatet kommer aldrig att bli exakt, men de metoder som nu används är ändå de mest tillförlitliga som finns att tillgå.

Gårdagens utlåtanden visar att fyra av fem av de undersökta antagligen uppgivit en för låg ålder. Men de visar faktiskt också att Migrationsverket kan ha överskattat åldern på var fjärde undersökt.

Ärenden med unga asylsökanden kommer alltid att innehålla svåra beslut och avvägningar. Medicinska åldersbedömningar kan inte ändra på det, men de gör i alla fall godtycket en smula mindre.

Läs också:

 Tandröntgen måste bygga på
vetenskap

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.