Damberg får se upp med nätdoktorerna

Ibland är det faktiskt svårt att förstå vad jobbet som näringsminister gör med människor. På sin tid hade Maud Olofsson inga invändningar mot Vattenfalls miljardaffärer i holländsk gas. Nu förstår inte Mikael Damberg problemet med samarbetet mellan det statliga Apoteket och internetläkarföretaget Min Doktor.

Till att börja med är Apotekets styrelseordförande Christian W Jansson också storägare i det privata vårdbolaget Min Doktor. För honom har samarbetet med Apoteket varit rena klippet. Enligt Dagens Nyheter har priset på aktierna i Min Doktor fördubblats på drygt ett år. Janssons innehav är i dag värt drygt 67 miljoner kronor.

Togs aldrig upp i styrelsen

Apoteket förklarar att affären aldrig togs upp i styrelsen. Beslutet har fattats på “operativ nivå”, och med det tycks näringsministern vara nöjd.

Hjälper det? Är det en garanti mot att Christian W Janssons intressen kan ha påverkat cheferna på Apoteket eller avtalet med Min Doktor?

Svaren är förstås nej, nej och nej. Ministern borde åtminstone erkänna att intressekonflikten kan vara ett problem.

Men Damberg har faktiskt ytterligare ett skäl att markera avstånd till Min Doktor. Internetläkare är nämligen just nu en av de mest kontroversiella delarna av hela den omstridda vinstdrivande välfärdskapitalismen.

Antalet har tiodubblats

Bolagen opererar genom två privata vårdcentraler i Jönköping. Det senaste året har antalet digitala “sjukbesök” i den regionen mer än tiodubblats. I samma takt har räkningen till landstingen, framför allt i storstäderna, växt.

I juni 2016 betalade Stockholms läns landsting 65 000 kronor till Min Doktor. I mars i år skickade Min Doktor och Kry räkningar på över 4,7 miljoner till landstinget.

Att primärvården tar hjälp av informationstekniken för att bli snabbare, effektivare och tillgängligare kan förstås vara utmärkt. Men om internetdoktorer blir ett sätt för välfärdsspekulanter att mjölka välfärden på ännu mer pengar finns det anledning att säga ifrån.

Lönsam affär

Fram till årsskiftet betalade Stockholm över 2 000 kronor för varje “besök” hos internetdoktorerna. Nu har det sänkts till 1 200 kronor. Det är fortfarande mycket lönsamt för företagen.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, menade häromdagen att 650 kronor kan vara en skälig ersättning för varje internetbesök.

Landstingen går just nu en match mot vårdbolag som upptäckt ännu ett sätt att tjäna på välfärdstjänster för offentliga pengar. Då borde inte det statliga Apoteket finnas i kapitalets ringhörna.

Och framför allt borde inte Mikael Damberg försvara Apotekets affärer med nätdoktorerna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln