Mänskliga rättigheter kan aldrig bytas bort

Människor från Kobane, Syrien på flykt till Turkiet för att undvika nya IS-attacker.

Vapenvilan mellan kurdiska gerillan och den turkiska militären har i stort sett hållit de senaste åren, tills nu. I fredags bombade turkiskt flyg inte bara trupper från den islamiska staten utan också PKK-­baser i norra Irak.

I lördags dödades två turkiska soldater av en bilbomb utanför ­Diyarbakir. ­Turkiska myndigheter anklagar PKK för attentatet.

Kurdiska grupper i Syrien – samma trupper som försvarat staden Kobane mot IS – hävdar å sin sida att de beskjutits av turkiskt artilleri.

Våldsam utveckling

Självmordsattacken i Suruç för en vecka sedan riktade sig mot en vänstermanifestation av solidaritet med kurd­erna i Kobane. Unga människor som i praktiken ville visa sin avsky för fundamentalisternas våld. Den startade en ­utveckling som i grunden kan förändra förutsättningarna för konflikterna i Syrien och Irak och som dessutom kommer att påverka den politiska utvecklingen i Turkiet.

I dag träffas de 28 Natoländernas ­ambassadörer. Mötet har sammankallats efter en begäran av Turkiet, och på dagordningen står förstås kampen mot IS och den senaste veckans våldsamma ­utveckling.

Ambassadörerna kommer att applå­dera den turkiska regeringens beslut att till sist öka sitt engagemang i kampen mot den Islamiska staten.

Begravd fredsprocess

Om Turkiet stänger gränsen mot ­Syrien för IS-krigare, upplåter flygbaser för attacker mot IS och sätter in egna stridskrafter i kampen mot rörelsen ­skulle förutsättningarna för att stoppa terrororganisationen dramatiskt för­bättras.

Därför har det kommit uppskattande kommentarer från både Washington och Berlin under helgen. Det är också därför Jens Stoltenberg och Nato-ländernas ­ambassadörer kommer att ställa sig bakom den turkiska regeringen.

Frågan är bara, vilket pris kommer den turkiska demokratin och de mänskliga rättigheterna i landet att få betala?

Terrordådet för en vecka sedan ser ­inte bara ut att ha brutit den avvaktande ­turkiska hållningen till IS och begravt fredsprocessen med PKK. I kölvattnet av den nya situationen kan turkiska säkerhetsorgan också slå till mot vänster­krafter, kurdiska politiker och andra ­oppositionella.

Röstade nej

Det är mindre än två månader sedan de turkiska väljarna i valet sa nej till president Erdogans och regeringspartiets ­planer på en starkare och mer auktoritär presidentmakt. I stället röstade många för större mångfald. Risken är nu att den politiska oppositionen förföljs i namn av kamp mot terrorism.

Omvärlden måste stå upp för mänsk­liga rättigheter och demokrati, också när det turkiska deltagandet i kampen mot IS ligger i vågskålen.