Donald Trump är rökt som president 2020

Ödesveckan har bara börjat

President Donald Trump har en ödesvecka framför sig.

Det är bara måndag men den här veckan har redan beskrivits som en ödesvecka för den amerikanske presidenten. Egentligen började uppförsbacken redan i helgen när kalkonfilmpriset Golden Raspberry Awards presenterade vinnarna för årets sämsta filmprestationer.

Det föga ärorika priset tilldelades överraskande Donald Trump i inte mindre än två kategorier.
Det ena priset får presidenten för rollen som sig själv i dokumentärfilmerna "Death of a nation" och "Fahrenheit 11/9". Det andra får han för "den sämsta kombinationen på vita duken", nämligen för rollen som sig själv i dessa dokumentärfilmer – i samspel med hans "småaktiga personlighet".
Men frågan är om inte den massiva kritik som riktades mot Donald Trump och hans politik av de riktiga filmstjärnorna på Oscarsgalan i natt sved värst för presidentens känsliga ego.

Uppmanade till motstånd

Regissören Spike Lee, som vann priset för bästa manus för den politiska filmen "BlacKkKlansman", tog upp Trumps agerande efter den högerextrema marschen i Charlottesville och manade till motstånd.
– Presidentvalet 2020 är runt hörnet – vi måste göra det moraliska valet mellan kärlek och hat, sa Spike Lee.

Det fick presidenten att i vanlig ordning slänga sig över Twitter i självförsvar.
Showbusiness verkar alltid vara det som engagerar Donald Trump mest. Även nu när hela hans politiska karriär kan stå på spel.
Under de närmaste dagarna väntas åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning äntligen bli färdig. En hel värld väntar på om vi till sist ska få reda på om Donald Trump vann presidentvalet 2016 tack vare stöd och hjälp från Ryssland.
Dessutom ska Trumps tidigare advokat och "fixare" Michael Cohen vittna i veckan om hur presidenten egentligen har förhållit sig till lagarna om kampanjfinansiering. Enligt Cohens egen advokat kommer hans klient att avslöja "skakande detaljer".

Kan tvingas göra en ”Nixon”

I båda fallen kan konsekvensen bli att Donald Trump tvingas göra en Richard Nixon, det vill säga avgå från presidentposten i förtid.
Blir det inte så är det ändå kört för Trump att vinna valet 2020. Det skrev i alla fall Robert Reich, amerikansk professor i nationalekonomi och tidigare arbetsmarknadsminister, i en krönika i The Guardian i helgen.
Artikelförfattaren menar att presidenten har börjat bli irrelevant. Politikens institutioner tuffar numer på utan hans direkta inbladning. Donald Trump beskrivs som totalt isolerad i Vita huset, osams med alla och utan något system för att skapa eller genomföra politik. Och det han trots allt lyckas genomföra – slopad sjukförsäkring för de fattigaste, ökade skattelättnader för de rikaste och den hänsynslösa nedstängningen av statsapparaten i över 30 dagar – är totalt tondövt inför folkopinionen.

Formellt avsked nästa år

Väljarna som faktiskt röstade fram Donald Trump gjorde det för hans löfte att kriga mot etablissemanget och den ekonomiska eliten. I stället fick de en president som riktat udden mot arbetarklassen och minoriteter.
Den tredje november 2020, om inte tidigare, kommer det amerikanska folket att formellt ge Donald Trump sparken, skriver Robert Reich.
Kanske är det ett önsketänkande vi hört många gånger förut från presidentens kritiker, kanske har professorn rätt i att vi faktiskt – till sist – börjar se slutet på Trump-eran.