Studenterna får bo i misär

I dag finns det drygt 350 000 studenter i Sverige – men bara cirka 80 000 studentbostäder

Protesterar I september förra året bodde bland annat Marlise Deforche och Jonas Molander i ett svartbyggt studentboende på kajen vid Standvägen i Stockholm för att demonstrera mot bostadsbristen.

Vägglöss som kryper i sängar och råttor som gnager på matrester i köket. Det ­skulle ha kunnat vara en beskrivning av Hennings och Lottens gnetiga tillvaro i slutet av 1800-talet, tagen ur Per-Anders Fogelströms roman ”Mina drömmars stad”. 

Men nej, det är verkligheten 2013 för studenter i Stockholm – ”en storstad

i världsklass”, som kommunledningen kallar den.

Akut behov av bostäder

Vägglössen är en direkt konsekvens av den trångboddhet och hattiga bostads­situation som många studenter tvingas till. Behovet av studentbostäder är akut i många av landets högskole- och universitetsstäder, värst är den i storstäderna.

I dag finns det drygt 350 000 studenter i Sverige, men bara cirka 80 000 studentbostäder. Kötiderna är i vissa fall flera år långa. Trots det byggs väldigt lite, mellan 100 och 200 studentbostäder per år.

Häromdagen diskuterade bostads­minister Stefan Attefall studenternas bostadssituation med Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Veronica Palm, i SVT:s morgonsoffa. Ministern ­hade ett råd till alla unga som febrilt letar en bostad till terminsstarten: ”Använd ­alla kontakter ni har”. Det är aningen mer konstruktivt än tipset han tidigare gett till studenter i Stockholm: ”Flytta inte hit”.

I den globala ekonomin lyfts utbildning fram som Sveriges främsta konkurrensmedel för framtiden. Så varför behandlas inte själva hårdvaran – studenterna – med mer respekt?

Sverige är sämst i Norden på att bygga nya studentbostäder. En konkret orsak till det är att vi saknar ett statligt investeringsstöd. Efter att Persson-regeringen tagit bort stödet har nybyggandet i princip avstannat. Utan ekonomiska incitament är få byggföretag intresserade av att bygga lägenheter anpassade efter studenternas begränsade budget. Här krävs det att staten driver på och tar ett ansvar.

Annorlunda i Norge

I SVT sa Veronica Palm att ett investeringsstöd är ett måste, men hon vägrade att ange någon siffra för hur många lägenheter som Socialdemokraterna vill b­ygga. Det problemet har inte deras norska syster­parti. Arbeiderpartiet lovar 3 000 nya studentlägenheter varje år under nästa mandatperiod.

Men Stefan Attefall och regeringen ­säger fortsatt tvärnej till att satsa en enda skattekrona på studenternas boenden. Däremot har de inga problem med att strössla statliga subventioner över bostadsägare.

Via rot- och ränteavdragen får villa- och bostadsrättsägare cirka 40 miljarder i statligt stöd – per år. Så pengarna finns tydligen där. Det är bara den politiska ­viljan att prioritera billiga bostäder för studenter som saknas.

Följ ämnen i artikeln